Zorg

Jong dementerend. Diagnose duurt soms 4,5 jaar

Bij ongeveer twaalfduizend Nederlanders begint het proces van dementeren op jonge leeftijd. Dat vertelt Rob Groot Zwaaftink, psycholoog van Alzheimer Nederland. Onder jong dementerenden wordt iedereen verstaan die voor zijn 65ste te maken krijgt met de ziekte.

dement, dementerend, dementie

Dementerend op je twintigste

“Die leeftijd is gebruikt als grens omdat je vaak tot die tijd nog werkt en midden in het leven staat”, zegt Groot Zwaaftink. De jongste met dementie die hem bekend is, is nu 28 en werd op zijn 20ste dementerend. “Maar dat is echt heel zeldzaam. Gemiddeld krijgen jong dementerenden tussen hun 50ste en 60ste te maken met de ziekte.”

Diagnose

De jonge leeftijd waarop iemand begint te dementeren, maakt het lastig om de diagnose te stellen. “Je verwacht het niet dat iemand dementeert voor zijn 65ste. Als een jong iemand met dementie bij de huisarts komt, wordt er vaak gedacht aan een depressie of andere psychische klachten. Hierdoor duurt het gemiddeld 4,5 jaar voordat de diagnose is gesteld.Bij ouderen is dat gemiddeld veertien maanden”, vertelt de psycholoog.

Ziektebeeld

Het ziektebeeld bij jong dementerenden verschilt niet veel van dat bij ouderen. Groot Zwaaftink legt uit: “Het begint met geheugenverlies en bepaalde dingen niet meer kunnen. Maar bij jonge mensen valt het afwijkende gedrag op en bij ouderen ligt het geheugenverlies meer op de voorgrond. Verder zijn jong dementerenden zich bewuster van de klachten en staan ze nog actief in het leven. Daardoor hebben ze meer moeite met het accepteren van de ziekte.”

Impact

Wat wel een groot verschil is tussen jong en oud is de impact op de familie. “Als iemand op zijn 50ste begint te dementeren, dan heeft diegene soms nog vrij jonge kinderen. De partner heeft vaak een baan, waardoor de zorg extra zwaar wordt. Dat heb je bij een ouder echtpaar van tachtig niet.”

Oorzaak dementeren

Los van de erfelijkheid van de ziekte is er weinig bekend over de oorzaak. Groot Zwaaftink: “Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.” De risicofactoren zijn wel bekend. “Kort gezegd is alles wat slecht is voor je hart en bloedvaten een risicofactor. Een grote stijging van jong dementerenden verwacht Groot Zwaaftink niet. “Dat is een vrij constante lijn, maar het aantal  ouderen met dementie zal fors toenemen, simpelweg door het toenemende aantal ouderen in ons land.”

 

Vijftig verschillende soorten

Dementie is een verzamelnaam voor vijftig verschillende soorten ziektebeelden. De meest bekende is Alzheimer. Jong dementerenden hebben vaak te maken met de zeldzamere vorm frontotemporale dementie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht