Zorg

Kind met problemen met poepen, plassen, slapen of gedrag kan naar poli

Kinderen met poep- en plasproblemen en eet-, slaap- of gedragsproblemen kunnen terecht bij het Refaja Ziekenhuis, waar een multidisciplinair team voor hen klaar staat.

One stop shop voor kinderen met poep- en plasproblemen

Sinds twee jaar beschikt het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal over een ‘one stop shop’ voor kinderen met poep- en plasproblemen en eet-, slaap- of gedragsproblemen. Kinderartsen, orthopedagogisch medewerkers, een psycholoog, maatschappelijk werk en een bekkenfysiotherapeut buigen zich gezamenlijk over de problematiek van hun jonge patiënten.

“Dat maakt de lijnen een stuk korter, waardoor we een kind sneller en beter kunnen helpen,” aldus kinderarts Gerda Meppelink. “Ook voor de ouders is het prettig, want zij hoeven niet langs vijf verschillende specialisten.”

Kinderpoli Rafaja poep- en plaspoli

Het multidisciplinaire team van de kinderpoli in Stadskanaal (foto: Karin Weijs).

Uniek in het noorden

Het team, dat uniek is in het noorden, werd samengesteld na een verzoek van de kinderartsen. Zij konden hun patiëntjes wel beter maken, maar hadden te weinig tijd voor eventuele onderliggende problemen.

“Bij het Refaja hanteren we een holistische benadering van een ziekte,” vertelt orthopedagogisch medewerkster Annemarie Wilkens. “Dat houdt in dat we ervan uitgaan dat elk lichamelijk probleem ook psychische componenten heeft, en andersom. Obstipatie kan een lichamelijke oorzaak hebben, maar ook een psychische, bijvoorbeeld stress. En soms is het een combinatie: je raakt gestrest omdat je niet kunt poepen, waardoor het nóg moeilijker gaat.”

Training

Als de kinderarts vermoedt dat het kind gebaat is bij een specifieke training (bijvoorbeeld droogbed-training), dan wordt hij, in overleg met ouders verwezen, naar de psychosociale zorgpoli. Na een intakegesprek met de orthopedagogisch medewerkers wordt een behandeltraject uitgestippeld, waar ook de ouders een rol in hebben.

“We vinden het heel belangrijk om de ouders bij de behandeling te betrekken. Als een kind poep- en plastraining krijgt, vertellen we zijn ouders hoe zij hem daar thuis mee kunnen helpen. We geloven sterk in de eigen kracht van een gezin en willen hen laten ontdekken dat ze het zélf kunnen. De kans op terugval is dan ook kleiner,” aldus Wilkens.

Financieel laagdrempelig

Het ziekenhuis is zeer content met de nieuwe werkwijze en ook de ouders zijn positief. Behalve dat het praktisch is om één ‘loket’ te hebben, is het ook financieel laagdrempelig. Meppelink: “Als wij een kind doorverwijzen naar onze gedragstherapeut, wordt de behandeling geheel vergoed.”

Goede resultaten

Op dit moment is het Refaja het enige ziekenhuis in het Noorden dat poep- en plasproblemen en eet-, slaap- of gedragsproblemen op deze manier aanpakt. “We merken wel dat steeds meer ziekenhuizen een dergelijke poli overwegen. De resultaten zijn namelijk erg goed. Bij drie van de vijf kinderen worden de klachten en/of problemen opgelost, of hanteerbaar. De rest gaat in elk geval vooruit.”

Door Karin Weijs

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht