Zorg

De kindercoach. Waarom ouders hulp willen bij de opvoeding.

Het begon toen Rick 9 jaar was en ineens niet meer naar school wilde. “Hij had last van de drukke klas en kon niet goed omgaan met zijn strenge leraar. Hij werd angstig en het werd elke dag een groter drama om hem naar school te krijgen,” vertelt Ricks moeder Annemarie. “Ik besloot eens op internet te gaan zoeken of hij ergens hulp kon krijgen, maar ik wilde niet naar een psycholoog en ik wilde ook niet een officieel traject in waarmee hij meteen een stempel zou krijgen. Hij had immers geen gedragsproblemen.”

kindercoachGeen angst meer

Annemarie kwam uit bij kindercoach Natascha Bruti. “Ik stuurde Natascha een mail waarin ik vertelde wat het probleem van Rick was. Zij legde me uit dat de angst van mijn zoon past bij de leeftijdsfase. Het probleem werd serieus genomen en mijn kind kreeg begrip. Dat voelde zo fijn dat ik een afspraak maakte.

Natascha luisterde naar Rick en liet hem creatieve oefeningen doen om hem te laten uiten waar precies het probleem zat. Ook leerde ze hem hoe hij in de klas de drukte kon negeren. Als je dat zegt tegen een kind, is dat niet concreet, maar als je hem leert dat hij een volumeknop in zijn hoofd heeft die hij zachter kan zetten, werkt het wel. Na drie keer ging het zo goed dat hij niet meer met angst naar school ging. Sterker nog: nu hij twee jaar later weer een juf heeft bij wie het niet zo lekker gaat, valt hij weer terug op wat hij bij Natascha heeft geleerd.”

Boosvoelen

Ook Teddy Segers (9) werd begeleid door coach Natascha. Ze zat daar al op yoga. “Ik had soms probleempjes met vriendinnen en met mijn grote zus. Ik werd dan heel erg kwaad op ze, terwijl ik eigenlijk liever gewoon met ze wilde praten. Maar dat lukte niet doordat ik me zo boos voelde. Ik ben vier of vijf keer bij Natascha geweest, één keer per maand. Niet zo vaak. Als ik er was, gingen we praten, of nadoen wat er gebeurd was. En we deden ook spelletjes om te oefenen. Ik heb van haar geleerd om een codewoord te zeggen als ik voelde dat ik boos werd. BijvoorbeeId mayonaise. Dat hielp heel goed, voor mezelf en voor mijn ouders en m’n zus.”

Kindercoach

Natascha Bruti komt uit het onderwijs. Om kindercoach te worden, volgde ze een opleiding van negen maanden. Nu behandelt ze kinderen met uiteenlopende problemen. Van kinderen die de scheiding van hun ouders een plekje moeten geven tot kinderen die worden gepest of snel boos zijn.

Met creatieve oefeningen gaat Bruti aan de slag om een probleem te tackelen. “Bij de intake spelen de ouders en het kind bijvoorbeeld samen een spel met vragen en opdrachten rond verschillende thema’s.”

Vaker kindercoach

Kindercoaches; ze vormen een relatief nieuwe beroepsgroep en één die, volgens betrokkenen, stevig groeit. Concrete cijfers zijn niet bekend. Behandeling bij een kindercoach wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekering. Ouders betalen het uit eigen zak. De tarieven variëren van 50 tot 90 euro per uur. Er zijn volgens deskundigen meerdere oorzaken waardoor de belangstelling voor kindercoaching zo groeit.

Voor wie een kindercoach?

Volgens Natascha Bruti zijn ouders die een beroep  doen op een kindercoach op zoek naar de gebruiksaanwijzing van hun kind. “Vroeger hadden vaders en moeders niet zo veel twijfels over de opvoeding. Ze hadden daar vastomlijnde ideeën over. Zij waren de baas, het kind moest luisteren.”

In plaats van die strikte opvattingen is een democratisch ideaal van gelijkwaardigheid tussen ouders en kinderen gekomen. Bruti: “Op zich prima, maar dat vervloeit soms in grenzeloosheid.” Kinderen krijgen, als ouders geen duidelijke kaders stellen, te veel vrijheid en te weinig richting, zegt zij. Of ze worden opgezadeld met verantwoordelijkheden waar ze nog niet aan toe zijn. Zij ziet enerzijds ouders die domweg (vaak onbewust) de opvoedstijl overnemen waarmee ze zelf zijn grootgebracht en die op een waarom-vraag van hun kind het klassieke antwoord klaar hebben. ‘Omdat ik het zeg.’ “Maar er zijn ook ouders die juist te veel met hun kind bespreken. Je moet een kind van 4 niet belasten met uitleg hoe de financiën van het gezin ervoor staan en welke problemen de hoogte van de hypotheek met zich meebrengt. Dat hoort niet bij de levensfase van een kleuter.”

Schatjes

Kinderpsycholoog Tischa Neve is bekend van onder meer pedagogische tijdschriften en het opvoedkundige tv-programma Schatjes. Zij vindt het prima dat ouders de hulp van een goede kindercoach kunnen inroepen als ze er zelf even niet uitkomen.

Dat de vraag naar kindercoaching toeneemt verklaart Neve onder meer uit het gegeven dat ouders tegenwoordig hoge eisen stellen aan zichzelf én aan hun kinderen. De agenda’s zijn druk en niet zelden overladen. “In het leven van kinderen is veel minder rust en duidelijkheid dan vroeger. 30, 40 jaar geleden was het simpel: moeder was thuis, vader werkte. Tegenwoordig delen ouders de zorg en ze moeten allebei hard werken om aan alle materiële eisen te voldoen. De hypotheek is hoog, de hobby’s van de kinderen zijn duur en één keer per jaar op vakantie is niet meer genoeg. Ze moeten ook op wintersport. De kinderen hebben het vaak ook al druk. Ik sportte als kind één keer per week. Ik zie nu soms kinderen die twee, drie keer per week trainen omdat ze op meerdere sporten zitten. En dan moeten ze ook nog naar muziekles.”

Minder tolerantie

De hoge eisen in het gezin gaan gepaard met minder tolerantie voor alles wat afwijkt, zegt Neve. Een kind dat anders is dan andere kinderen drukker, of dromeriger krijgt in toenemende mate een etiketje opgeplakt.

Bas Levering, emeritus lector pedagogiek, constateert, net als psycholoog Tischa Neve, dat van kinderen tegenwoordig nogal wat verwacht wordt. “Ze moeten succesvol zijn, ze moeten het net zo goed doen als andere kinderen, en liever nog beter.” Het kind als prestige-object. “Voor veel ouders is een vmbo-advies bijvoorbeeld een enorm probleem, ook al zou dat schooltype verreweg het beste passen bij hun kind.”

Hulp vragen

De opkomst van de kindercoach past bij de tijdgeest, zegt Levering. “We vragen met alles makkelijker hulp en steun. In de jaren ’50 knapten mensen zelf hun huis op, nu bellen ze een aannemer. Is er iets met je kind, dan ga je naar een kindercoach.”

Advies over de opvoeding kregen moeders vroeger in het informele circuit, zegt Levering. Over de heg, van een oudere buurvrouw. De veronderstelling dat ouders vaker een beroep doen op kindercoaches omdat ze onzeker zijn over hun capaciteiten als opvoeder, wuift hij weg.

“Die onzekerheid kennen we al zolang er over opvoeding wordt nagedacht. 100 jaar geleden kregen ouders opvoedadviezen in damesbladen, in kerkenblaadjes, in boeken. Je mag van mij best zeggen dat opvoeden ingewikkelder is geworden, ingewikkelder dan in de jaren ’50, omdat mensen meer kansen en mogelijkheden hebben. Het is niet meer zo dat je, als je voor een dubbeltje geboren bent, geen kwartje kunt worden. Het kan ook best zijn dat een kindercoach ouders op een eenvoudige manier uit de problemen kan helpen. Maar we moeten het niet overdrijven.”

‘Gek gedoe’

Pedagoog Levering noemt het fenomeen kindercoach ‘een beetje gek gedoe’. “In principe is opvoeden iets wat ouders zelf moeten kunnen.” Ook nu de ouderwetse hulp over de heg niet meer bestaat, zijn er prima hulpbronnen, zegt hij. Bijvoorbeeld via onderlinge hulpgroepen op internet, of bij plaatselijke Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s), voorheen het consultatiebureau. “Meestal gaat het, als er problemen zijn in de opvoeding, om de relatie tussen ouder en kind. Natuurlijk zijn er lastige kinderen, die veel van hun ouders vragen. Daar moet je tijd aan besteden. Soms is een kind gewoon jouw type niet, en dan zul je als vader of moeder toch moeten leren met dat kind om te gaan. Heel vaak is er niks mis met het kind, maar wel met de ouders. Een kindercoach zou eigenlijk een oudercoach moeten zijn.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht