Beweging

Sporten kan sociaal isolement voorkomen. Programma moet zelfvertrouwen geven aan longpatiënt

Longpatiënten die bewegen lastig of eng vinden, kunnen terecht bij het longnetwerk. Dat is een samenwerkingsverband tussen de longafdeling en de afdeling fysiotherapie in het WZA en diverse fysiotherapeuten in NoordDrenthe. Deelnemers gaan eerst drie maanden lang twee middagen in de week sporten in het WZA, daarna kunnen ze verder bewegen bij een fysiotherapeut bij hen in de buurt. Ook krijgen ze onder meer voedingsadvies en wordt aan hun zelfvertrouwen gewerkt.

COPD conditie verbeterenConditie verbeteren

“De resultaten zijn goed”, vertelt fysiotherapeut Annette Oosting van het WZA. “De meeste patiënten zijn heel enthousiast. Hun conditie gaat vooruit, ze kunnen meer doen en de zuurstofwaarden in hun bloed worden beter. De meeste deelnemers blijven bewegen, ook als de fysiotherapie is afgelopen.”

Wel of niet bewegen?

Wel of niet bewegen kan veel verschil maken. “Door te sporten gaan patiënten niet verder achteruit. Dat is belangrijk. Dat ze bijvoorbeeld nog zelf een trap kunnen oplopen of zelfstandig in de tuin kunnen werken. Zo kun je voorkomen dat iemand in een sociaal isolement belandt.”

Anders denken helpt vaak ook. Oosting: “Waarom zou je als longpatiënt bijvoorbeeld snel naar de voordeur lopen als de bel gaat? Dat is helemaal niet nodig, maar soms realiseren patiënten zich dat niet.”

Contact met lotgenoten

Ook het contact met lotgenoten helpt. “Met elkaar praten is prettig. Patiënten komen soms voor lastige keuzen te staan. Wanneer neem je bijvoorbeeld een rollator? Het kan fijn zijn om daarover met anderen te praten.”

Angst om te sporten

Wat kun je doen als een patiënt bang is om te gaan sporten? Oosting: “We laten ze benauwd worden. Ondertussen houden we hun hartslag en het zuurstofgehalte in hun bloed in de gaten. En we leren ze een goede ademtechniek. Als ze benauwd worden, laten we ze even rustiger aan doen en dan merken ze dat het weer overgaat. Zo leren ze dat benauwdheid niet erg is. Stuur een sporter maar vaak genoeg op en neer de trap op en hij gaat ook wel ’n keer hijgen.

Natuurlijk is dat niet te vergelijken met wat een longpatiënt voelt, maar het helpt al als zo’n patiënt weet dat hij niet bang hoeft te zijn.” Vanwege het succes wordt nu een soortgelijk netwerk opgezet voor kankerpatiënten. “Ook zij hebben veel baat bij beweging”, zegt Oosting. “We zijn het nu aan het opzetten. Ik verwacht dat we in november kunnen beginnen.”

COPD

COPD is een verzamelnaam voor diverse chronische longziekten zoals bronchitis en longemfyseem. Doordat de longen van COPD-patiënten altijd vol zitten met kleine ontstekingen, komen ze vaak adem te kort, bijvoorbeeld bij het traplopen of aankleden. COPD is ongeneeslijk. In Nederland zijn ruim 320.000 mensen met COPD.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht