Zorg

Sterfte door melanoom. Vooral 60-plussers overlijden vaker aan huidkanker.

De sterfte door melanoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, is fors toegenomen in ons land. Vooral onder 60-plussers steeg het aantal dat hieraan overleed. Nederland behoort tot de landen in de Europese Unie met de hoogste sterfte door melanoom.

huidkanker, melanoom

Foto: Leeuwarder Courant

Toename sterfte aan melanoom

In 2012 overleden 477 mannen en 316 vrouwen in Nederland door melanoom van de huid. Dit komt bij mannen neer op 2,0 procent van de totale sterfte bij kanker en bij vrouwen 1,6 procent. Melanoom van de huid is daarmee een relatief zeldzame doodsoorzaak, maar neemt wel sterk toe: van 470 overlijdens in 2000 naar 793 in 2012. Gerelateerd aan de bevolking, nam de sterfte aan deze vorm van huidkanker toe van 3,4 per honderdduizend inwoners in 2000 naar 4,7 per honderdduizend inwoners in 2012.

Hogere sterfte bij mannen

Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans om door melanoom te overlijden toe. Als rekening gehouden wordt met de vergrijzing van de Nederlandse bevolking, dan bedraagt de toename sinds 2000 bij zowel mannen als vrouwen 38 procent. Sinds de jaren negentig is de sterfte door melanoom bij mannen hoger dan bij vrouwen.

melanoom

Bron: CBS

Toename bij ouderen

De sterfte door melanoom van de huid nam deze eeuw vooral toe onder 60-plussers. Hierdoor is ook de gemiddelde leeftijd bij overlijden toegenomen. Bij mannen van 59,4 jaar in 2000 naar 65,2 jaar in 2012 en bij vrouwen van 65,2 jaar naar 67,2 jaar.

Sterfte door melanoom, naar leeftijd

melanoom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In top drie Europese Unie

In 2010 overleden in de Europese Unie jaarlijks gemiddeld 2,2 per 100 duizend inwoners door melanoom van de huid. Gestandaardiseerd op de Europese bevolking is dit aantal voor Nederland met een 1,7 keer hogere sterfte aanzienlijk ongunstiger. Van de 28 EU-landen neemt Nederland na Slovenië de tweede plaats in.

De sterfte door melanoom van de huid is in Zuid-Europa opvallend laag is en in de meeste noordelijke landen (Zweden, Estland en Denemarken) juist hoger. Noorwegen (geen lid EU) heeft met 5,4 per honderdduizend inwoners het hoogste sterftecijfer in Europa. Dit verschil tussenNoord- en Zuid-Europa houdt verband met het feit dat mensen met een lichtere huidskleur sneller melanoom krijgen dan mensen met een donkere huidskleur.

melanoom

Bron: CBS

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht