Voeding

Suiker ‘even gevaarlijk als alcohol en tabak’. Het eten van suiker stimuleert het eten van nog meer suiker

Suiker is een gevaarlijke drug waarvan het gebruik moet worden ontmoedigd via een suikertaks. Dit schrijft directeur Paul van der Velpen van de GGD Amsterdam in zijn column in het blad Binnenlands Bestuur.

suiker

Foto: Dagblad van het Noorden

Anders dan bij het eten van vetten en eiwitten het geval is, stimuleert het eten van suiker het eten van nog meer suiker. ,,Geef iemand eieren en hij stopt op een gegeven moment”, aldus Van der Velpen. ,,Geef hem koekjes en hij eet door, ook al doet zijn maag pijn.”

Suiker een drug?

Suiker een drug? Dat is even schrikken. Toch is het niet overdreven, zegt Aart Jan van der Lelij, hoogleraar endocrinologie bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. ,,Net als alcohol en tabak werkt suiker verslavend. Iedereen zal het herkennen. Je neemt nóg een toetje terwijl je lichaam het niet meer nodig heeft. Door de suikers blijven we dooreten, terwijl we geen trek meer hebben.

Hoe komt het dat we niet stoppen met eten als we genoeg hebben gehad?

,,Door het eten van suikers wordt een beloningssysteem in het lichaam geactiveerd. Dit gebeurt ook bij het roken van wiet. Je eet dan niet om voldoende voedsel binnen te krijgen, maar om het beloningssysteem tevreden te stellen. Dit zorgt voor een enorme epidemie van vetzucht.”

Een belasting op alle suikerhoudende producten, waarvoor Van der Velpen pleit, is dat een goed plan?

,,Dat lijkt me geen goed idee. Het is veel belangrijker om mensen te wijzen op de gevaren van suikerhoudende producten. In Amerika doet Michelle Obama enorm haar best om suikerhoudende frisdrank te verbannen uit schoolkantines. Dat zou ook in Nederland een mooi begin zijn.”

Frisdrank staat bekend om de grote hoeveelheid suiker. Moeten we massaal overstappen op de light-varianten?

,,Nee, dat heeft geen zin. De stoffen die light-producten zitten, hebben hetzelfde effect als suiker. Onze hersenen zijn niet in staat om onderscheid te maken tussen echte suiker en zoetstoffen als aspartaam.”

Dus we worden vetgemest door de voedselindustrie?

,,Het zou niet eerlijk zijn om met een beschuldigende vinger naar de voedselindustrie te wijzen. We willen lekker voedsel dat ons gelukkig maakt. Daarnaast weten we pas sinds kort wat de gevaren van te veel suiker zijn.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht