Zorg

Bekkenfysiotherapeut doorbreekt laatste taboe. Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

Hoe ruimdenkend Nederlanders ook zijn, op sommige onderwerpen rust vandaag de dag nog steeds een taboe. Want of het nu gaat om verlies van urine of ontlasting, pijn bij het vrijen of obstipatie, met deze klachten loop je niet te koop.

bekkenfysiotherapeut

Ada Ponstein is bekkenfysiotherapeut in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Foto: Ko Oost

Soms is de schaamte zo groot, dat mensen geen medische hulp durven te zoeken. ‘Dat is ontzettend jammer, want in veel gevallen is er iets aan te doen’, verzekert Ada Ponstein, bekkenfysiotherapeut in het Scheper Ziekenhuis.

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het gehele buik-, bekken- en lage ruggebied. Volgens Ada Ponstein kunnen het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen elkaars functioneren danig verstoren. Het gevolg: verlies van urine of ontlasting, pijn in de onderbuik of seksuele problemen.

Deze klachten kunnen ontstaan door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of ze hangen samen met zwangerschap of bevalling. Er wordt wel eens gedacht dat bekken(bodem)problemen alleen bij vrouwen voorkomen, maar dat blijkt een fabeltje. ‘Mannen, vrouwen, oud en jong, iedereen kan ermee te maken krijgen’, weet Ada Ponstein.

Verwijzing naar bekkenfysiotherapeut

Als de medisch specialist (zoals uroloog of gynaecoloog) van mening is dat de klachten worden veroorzaakt door de bekkenbodemspieren, wordt vaak een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut geadviseerd. Het eerste consult begint met een uitgebreid vraaggesprek. ‘Op die manier krijgen we een goed inzicht in de klachten.’ Daarna doet de bekkenfysiotherapeut (na toestemming van de patiënt) inwendig onderzoek om het functioneren van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodem in beeld te brengen.

Ada Ponstein informeert haar patiënten altijd over de locatie en de functie van de bekkenbodem. ‘Voor veel patiënten is dat op zich al een eyeopener.’ Afhankelijk van de klachten en de oorzaak geeft ze toiletadviezen en leert ze haar patiënten om de spieren rond het bekken te herkennen en beter te gebruiken. ‘Zodat de bekkenbodem en omliggende spieren weer een samenwerkend geheel worden.’ Hierbij wordt gebruik gemaakt van een oefenprogramma en een scala aan oefenmateriaal.

Motivatie en ervaringen

Het succes van bekkenfysiotherapie is volgens Ada Ponstein grotendeels afhankelijk van de inzet van haar patiënten. ‘Wie gemotiveerd is en elke dag de voorgeschreven oefeningen doet, heeft grote kans dat de klachten duidelijk verminderen.’

Een goed voorbeeld is de 63-jarige Wilma de Boer* uit Emmen. Een klein jaar geleden werd zij geconfronteerd met ernstige pijn in haar anus. De pijn was zo hevig dat ze niet meer kon zitten of fietsen. Ook had ze steeds meer moeite om haar ontlasting op te houden. ‘Door die problemen durfde ik amper de deur nog uit’, blikt De Boer terug.

Hoe gênant ze haar klacht ook vond, door de pijn meldde ze zich snel bij haar huisarts. Nadat onderzoek door zowel de maag-darm-leverarts als de gynaecoloog van het Scheper Ziekenhuis geen ernstige afwijkingen aan het licht bracht, volgde een verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut. Zij ontdekte dat de klachten werden veroorzaakt door verkrampingen in de bekkenbodemspieren (zogeheten triggerpoints). Na een half jaar intensief oefenen kan mevrouw De Boer eindelijk de vruchten plukken: haar pijnklachten behoren definitief tot het verleden. ‘Ik kan weer zonder enige pijn zitten, lopen en fietsen, dat is heerlijk.’

Succesvol

Wat wil mevrouw De Boer tot slot zeggen tegen vrouwen én mannen die met vergelijkbare klachten rondlopen? ‘Ga naar je huisarts en laat het goed uitzoeken’, luidt haar advies.

* om privacyredenen is de naam Wilma de Boer gefingeerd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht