Well-being

Zelfverzekerd: waar is het vaste punt van jezelf?

De man die bij me komt, zegt dat hij zekerder van zichzelf zou willen zijn. Wat gebeurt er dan met je? vraag ik hem. Dan vraag ik me steeds af of de anderen wel vinden dat ik het goed doe, zegt hij. Wat goed doe? vraag ik. Nou van alles, zegt hij dan. Ik denk steeds dat de anderen mij beoordelen en het beter kunnen dan ik.

Joke Land

Joke Land

Denken voor anderen

Veel mensen hebben hier last van. Denken wat anderen over je denken. Het gaat echter hier niet echt over de anderen. Het gaat over de externe referentie in jouzelf. Jij gebruikt de anderen om iets van jezelf te vinden. Vaak gebruik je dan een strenge ander en ondertussen leg je dus jezelf hoge eisen op om aan te voldoen. Je houdt jezelf in onzekerheid; sommigen leren dat zeker van jezelf zijn egoïstisch is of arrogant. Wat is zeker van jezelf zijn eigenlijk?

Zelfverzekerd

Zelfverzekerd zijn, is jezelf kunnen zekeren. Zekerheid komt van zekeren, we weten niet waar we ons aan kunnen vasthouden. Zekeren is vastleggen, zodat er een vast punt komt, waar je altijd naar terug kunt. Waar rust is en veiligheid, in jezelf.

Maatstaven anderen

Soms worden de maatstaven van anderen belangrijker dan die van onszelf. Als je zelfverzekerder wilt worden, moet je eerst bedenken wat jij erg belangrijk vindt in het leven. En dan kijken of je aan je eigen eisen voldoet. Zo niet, kijk dan eens of je eisen ook erg hoog zijn. Creëer een vast punt voor jezelf in je eigen leven, waar je altijd naar terug kunt, waar jij jezelf kunt zekeren. Het zekeren van jezelf is een belangrijk gegeven om gezond te blijven, mentaal gezond.

Wat kan dan zo’n vast punt zijn voor jezelf? Dat kan een set van waarden zijn die jij belangrijk vindt in het leven. Bijvoorbeeld als je verantwoordelijkheid belangrijk vindt, dan kun je op een dag even meten of je vindt dat je verantwoordelijkheid hebt genomen. Wellicht is dat de ene dag meer en de andere dag wat minder. Zo kun je ontdekken welke criteria jij eigenlijk gebruikt voor jezelf.

Zekeren van jezelf is een vaardigheid die gepaard gaat met een interne stemming. Die stemming is erg belangrijk, want veel mensen zeggen dat ze zich onzeker of zeker voelen. Dat gevoel is echter de resultante van het eisenpakket dat ze zichzelf opleggen. Dit eisenpakket kan ontstaan zijn in je jeugd of je kunt het langzamerhand hebben opgebouwd in het leven. De vraag is: is het een gezond eisenpakket dat je aan jezelf stelt?

Volgende week meer over een gezond eisenpakket.

Drs Joke Land is psycholoog 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht