Zorg

Prinsjesdag: Wat wijzigt er in de basisverzekering in 2014?

Ieder jaar zijn er wijzigingen in de basisverzekering. De overheid bepaalt de inhoud van deze wijzigingen. Ook in 2014 wijzigen er weer een aantal dingen. De Friesland Zorgverzekeraar zette ze op een rijtje.

zorgverzekering

Verplicht eigen risico

Iedereen met een basisverzekering heeft vanaf 18 jaar een verplicht eigen risico. De overheid stelt de hoogte van dit bedrag ieder jaar opnieuw vast en het bedrag is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Het eigen risico in de zorg gaat vanaf 2014 met 10 euro omhoog en komt daarmee op 360 euro.

Nieuwe behandelingen

Enkele specifieke behandelingen worden tot 1 januari 2018 voorwaardelijk toegelaten tot de Zorgverzekeringswet en krijgen zo de kans hun effectiviteit in de praktijk te bewijzen. Dit geldt voor speciale behandelingen voor patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose en voor patiënten met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Voorwaarde voor vergoeding is dat de patiënt meedoet aan het door Zonmw gefinancieerde onderzoek.

Vacuümpomp

De vacuümpomp die onderdeel uitmaakt van de vacuümtherapie wordt niet langer apart vergoed als hulpmiddel, maar als onderdeel van de therapie. Dit betekent dat het ziekenhuis verantwoordelijk wordt voor de vacuümtherapie inclusief de vacuümpomp. Dit heeft voor u geen financiële gevolgen.

Thuisdialyse

Thuisdialyseapparatuur wordt vanaf 1 januari 2014 niet langer vergoed als hulpmiddel, maar als medisch-specialistische zorg. Dit is inclusief de noodzakelijke toebehoren en gebruiksartikelen, de opleiding/instructie, de ondersteuning en begeleiding vanuit het dialysecentrum (inclusief controle), het onderhoud en de reparatie. Omdat het medisch-specialische zorg is, is het ziekenhuis formeel verantwoordelijk voor de behandeling. Dit heeft voor u geen financiële gevolgen.

GGZ

Op dit moment worden vanuit het basispakket voor alle patiënten maximaal vijf consulten bij een eerstelijns psycholoog vergoed. Vanaf 2014 vervalt dit maximum en worden alle medisch noodzakelijke consulten vergoed. Ook vervalt de eigen bijdrage van € 20,- per zitting.

 

Bron: De Friesland Zorgverzekeraar

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht