Zorg

Kijk die dikke mensen eens ploeteren – Column Marielle de Vries

De rust is wedergekeerd. Ik had de afgelopen weken last van behoorlijke stress. Door een reorganisatie binnen het bedrijf kwam mijn baan op losse schroeven te staan. Vorige week solliciteerde ik op een nieuwe interne functie en gisteren kwam het verlossende woord. Aangenomen! Dat betekent ook dat het nu tijd wordt om het sporten op te pakken.

etalagebenen

De afgelopen weken hing ik ’s avonds na het werk wat lamlendig op de bank. Nauwelijks puf om wat anders te doen dan zappen, laat staan om te gaan sporten. De stress hakte erin. Nu de vakantie weer voorbij is, zijn er naast herhalingen weer een boel nieuwe programma’s op televisie. En heel veel van die programma’s gaan over dikke mensen. Werd in de zomer op RTL4 de Amerikaanse Obese op zondag herhaald, de zender is nu begonnen met terugkijken op de Nederlandse afleveringen in Obese, hoe is het nu met…

Afgebeuld

In een jaar tijd werden deelnemers die ver over de honderd en tweehonderd kilo wogen, afgebeuld en begeleid door een team van trainers en psychologen. Zondag was te zien hoe Danny Bouman, een van de eerste kandidaten van het programma, weer terug bij af is. Er werd gevraagd naar zijn gevoelens en wat de oorzaak was van zijn terugval. Ik voelde me een voyeur en had last van plaatsvervangende schaamte. Hoe kun je het na meer dan honderd kilo afvallen weer zo gierend uit de klauwen laten lopen. Zijn oude gewoonten waren weer in zijn dagelijks leven geslopen, zijn relatie ging uit en de kilo’s kwamen er weer bij. En ik voelde naast die schaamte ook medelijden. Omdat hij via een televisieprogramma is afgevallen, weet iedereen van zijn ‘falen’ en heeft ook iedereen er een mening over.

Dikkerdjes

SBS6 heeft The Biggest Loser. Iedere dag om 20 uur een half uurtje. Een groep mensen met morbide obesitas bevechten elkaar in teams, terwijl ze tien weken lang in een klooster zitten. Krijgen ook begeleiding van trainers en coaches. In een van de eerste afleveringen moesten de ‘dikkerdjes’ meteen aan de bak en de ene naar de andere raakte geblesseerd. De opzet is Amerikaans en daardoor erg over de top. Bij het zien van een paar afleveringen kreeg ik het idee dat het puur voor het vermaak van de kijker is gemaakt. Kijk die dikke mensen eens ploeteren.

Podcasts

De programma’s doen me wel realiseren dat ik met alleen gezond eten mijn doel niet ga bereiken. Ik wil bewegen maar een goed wandelschema is nauwelijks te vinden. En daar kwam operatie NL Fit van de AVRO om de hoek kijken. Met een goeie site met allemaal handige tips en oefeningen die je zelf kunt doen en waar je geen sportschool bij nodig hebt. Maar het allerleukste zijn de podcasts met wandel- en looptrainingen à la Evi. Maar dan met dj Jan-Willem Roodbeen. Hier kan ik wat mee. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken.

 

 

 

 

 

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht