Zorg

Consumentenbond: Zorgpremie kan 300 euro omlaag

Een flink deel van de premie voor de basisverzekering gaat niet op aan zorg, maar wordt door de verzekeraars opgepot. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na bestudering van de zorgpremies. De bond vindt dit ’onnodig en onterecht’. “Mensen betalen meer en ondertussen houdt de verzekeraar geld over om te beleggen”, zegt zegsvrouw Sandra de Jong.

zorgverzekering, zorgpremieDe winsten van zorgverzekeraars bedroegen in 2012 gezamenlijk 1,4 miljard euro, twee keer zoveel als het jaar ervoor. Als die winsten terugvloeien naar de verzekerden, kan de zorgpremie met ruim 100 euro per jaar per persoon omlaag. Als de reserves (2,7 miljard euro) ook nog worden afgeroomd, kan er nog eens 200 euro van de jaarpremie af.

Oppotters

Volgens de Consumentenbond zijn Achmea met 1,1 miljard en CZ met 800 miljoen de grootste oppotters. CZ vindt de oproep ’te kort door de bocht’. Als in de toekomst de huishoudelijke verzorging naar de verzekeraars gaat, moet CZ zijn klanten weer confronteren met een forse premieverhoging. “We hebben van de grootste verzekeraars al jaren de laagste premie.

Appels met peren vergelijken?

We hebben die buffers ook nodig om toekomstige veranderingen op te vangen”, aldus José-Marie van Gardingen van CZ. Achmea vindt dat de Consumentenbond appels met peren vergelijkt. “Onze buffer is 153 procent, dat is niet onnodig groot”, zegt Stefan Kloet van Achmea. Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kraakt een harde noot. De koepelorganisatie vindt de beweringen onverantwoord. “De berekening zijn discutabel en het wekt onrealistische verwachtingen”, aldus ZN.

Zorgpremie

Minister Schippers van Volksgezondheid zei met Prinsjesdag te verwachten dat de zorgpremie volgend jaar met 24 euro omlaag gaat. Ook Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht, denkt dat de premies volgend jaar flink omlaag gaan. “De maatschappelijke en politieke druk is nu zo groot. Zorgverzekeraars doen er verstandig aan die roep niet te negeren.” De Schiedamse verzekeraar DSW komt vandaag als eerste van de verzekeraars met zijn premie naar buiten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht