Zorg

Medische besnijdenis sinds kort niet meer vergoed. ‘Patiënten lijden onnodig’

Urologen luiden de noodklok. Sinds kort worden besnijdenissen op medische gronden van jongens en mannen niet meer vergoed en moeten artsen dagelijks nee verkopen. “Patiënten lijden onnodig en wij kunnen ons werk niet naar behoren doen”, zegt Maud Jongen, uroloog van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal.

besnijdenisPatiënten, onder wie ook zeer jonge kinderen, zijn ten einde raad. “De voorhuid van hun penis is zodanig vernauwd, dat plassen soms nauwelijks mogelijk is. Ze hebben veel pijn.Ook zijn er patiënten met een huidaandoening, die vaak gepaard gaat met een ontsteking. Ook hen moeten we erop wijzen dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn”, aldus Jongen.

Kosten besnijdenis

Een besnijdenis in een ziekenhuis kost ongeveer 1200 euro. Daar komen de kosten voor opname, narcose en eventuele nazorg overheen. De rekening kan oplopen tot een bedrag van 2500 euro. Omdat zorgverzekeraars de operatie niet langer vergoeden, worden ook de bijkomende kosten niet betaald. Jongen: “Wij als urologen hebben het advies gekregen de voorhuid met zalf wijder te maken. Dat werkt niet. En als er sprake is van een ontsteking, kan iedereen zich wel voorstellen dat het met een zalfje niet lukt.”

Uit zorgverzekering

De Nederlandse Zorgautoriteit en het College voor Zorgverzekeringen hebben de medische besnijdenis uit de zorgverzekering gehaald. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft daar voor getekend. “Als het de bedoeling is besnijdenissen op religieuze gronden tegen te gaan, dan kunnen wij de medische en religieuze gevallen echt wel filteren”, zegt Jongen. De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) wijst erop dat zorgverzekeraars uitzonderingen kunnen maken op medische gronden. De NVU heeft inmiddels bij de minister aan de bel getrokken.

Brief naar minister

Christine Rompa, woordvoerder van zorgverzekeraar Avero Achmea in Leeuwarden, stelt dat er juist geen uitzonderingen meer mogen worden gemaakt. “Wat ons betreft komt de medische besnijdenis weer in het pakket. Wij hebben de minister hierover een brief geschreven. Het wachten is op een reactie.”
In schrijnende gevallen overwegen Jongen en haar collega’s de operatie gratis uit te voeren. “Dit kan zo niet langer. Maar hoe het met de bijkomende kosten moet, weten wij op dit moment ook niet.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht