Zorg

Kinderen een smartphone. Ouders moeten goede voorbeeld geven

Volgens Amerikaans onderzoek heeft 25 procent van de kinderen jonger dan twee jaar een eigen smartphone. De intuïtieve werking van touchscreens en apps lijkt kinderen van jongs af aan te biologeren: deze digital natives, zoals de generatie wordt genoemd die vanaf de geboorte wordt omringd door technologie, ervaren de constante aanwezigheid van interactieve hulpmiddelen als volkomen vanzelfsprekend.

smartphone

Apps voor peuters en kleuters

Dat is niet verwonderlijk: ze zien hun ouders met smartphones en tablets en worden dagelijks gebombardeerd met marketinguitingen van grote technologiebedrijven, die zich meer en meer op jonge consumenten richten. Ruim 70 procent van de educatieve apps in de appstore wordt gemaakt voor peuters en kleuters.

Kind en smartphone

Het is dan ook onvermijdelijk: het kind wil op een dag zijn eigen smartphone. Af en toe een spelletje spelen op de iPhone van papa is niet meer genoeg.

Het stelt ouders voor een lastige keuze: wil ik mijn kind een duur toestel geven dat toegang geeft tot alles wat op internet te vinden is? Waarmee mijn kind kan chatten met vreemden en video’s kan maken en versturen? En hoe voorkom ik dat mijn kind verandert in een smartphonezombie die eindeloos whatsappt met schoolvriendjes en voortdurend spelletjes met zenuwslopende geluidjes speelt?

Opvoeding en smartphone

Hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken merkt dat ouders zoekende zijn naar een manier om hun kinderen verantwoord te laten omgaan met smartphones: “De kinderen maken het ouders niet makkelijk. Zij willen nieuwe dingen juist uitproberen, terwijl ouders misschien hun bedenkingen hebben. Maar we kunnen er niet omheen.”

“Het is belangrijk om vast te stellen waarom het kind een smartphone wil. Wat zijn de verwachtingen van het kind? Vervolgens moeten de ouders de keuze maken of het echt nodig is”, zegt Nikken.

Smartphone en jonge kinderen

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van smartphonetechnologie op jonge kinderen, waardoor de meningen van experts uiteenlopen. Jubelende onderwijsexperts en pedagogen voorspellen een revolutie op educatief gebied.

De Belgische minister van Volksgezondheid verbood  de verkoop van speciale kindersmartphones én de op kinderen gerichte marketing van telefoonfabrikanten. Met het verbod wil de Vlaamse minister kinderen beschermen tegen de omstreden straling van mobiele telefoons, die schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid.

Smartphone kindermishandeling?

Ook de Duitse psychiater en geheugenonderzoeker Manfred Spitzer ziet technologiegebruik door jonge kinderen als de snelste weg naar een ongelukkig leven, een onderontwikkeld brein en een vroegtijdige, pijnlijke dood. Spitzer vindt het kindermishandeling een iPad aan een peuter te geven en stelt dat het kinderbrein verschrompelt door het staren naar een smartphonescherm. Het toestel leidt tot cognitieve problemen en chronische ziekten. Spitzer pleit voor technologische geheelonthouding voor jonge kinderen.

Volgens Nikken zal het zo’n vaart niet lopen. “Bij elke technologische ontwikkeling roepen mensen onheilstijdingen over de slechte gevolgen voor de jeugd. Dat is natuurlijk overdreven, maar ik ben tegelijkertijd huiverig om te zeggen dat smartphones goed zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Er is eenvoudigweg te weinig onderzoek gedaan.”

Verantwoordelijkheid ouders

Nikken benadrukt dat ouders ervoor moeten zorgen dat de smartphone op verantwoorde wijze wordt gebruikt. “Het is de verantwoordelijkheid van ouders dat het kind ook lekker gaat ravotten, buitenspelen, tekenen of muziek maken. Daar leert een kind veel vaardigheden van.”

“Ouders moeten het goede voorbeeld geven. Als je zelf de hele dag op je telefoon kijkt, kun je moeilijk aan je kind vragen dat niet te doen. Je kunt regels opstellen: geen telefoon tijdens het eten en ’s nachts geen telefoon naast het hoofdkussen, om dan niet met nieuwe berichtjes te worden geconfronteerd.”

Regels smartphone

Om de regels vast te stellen is het belangrijk dat een kind ver genoeg in zijn ontwikkeling is om dergelijke afspraken te kunnen maken. Volgens Nikken kan een kind vanaf een jaar of acht overzien welke verantwoordelijkheden een smartphone met zich meebrengt. “Maar meestal zie je dat kinderen vanaf een jaar of twaalf een mobiele telefoon krijgen. Dat sluit ook aan bij hun levensfase: ze gaan naar de middelbare school en zijn vaker van huis. Bovendien worden de sociale verhoudingen met leeftijdsgenoten dan belangrijker.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht