Zorg

Levensverwachting. ‘Helft van meisjesbaby’s wordt honderd jaar’

De helft van de pasgeboren meisjesbaby’s wordt naar verwachting honderd jaar of ouder. Hetzelfde geldt voor een op de drie pasgeboren jongens. Dit bleek uit berekeningen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). 

Foto: Dagblad van het Noorden

Foto: Dagblad van het Noorden

Zo’n leeftijd is nu nog behoorlijk zeldzaam: van de mensen die honderd jaar geleden zijn geboren, is momenteel minder dan 1 procent nog in leven. Het NIDI denkt dat pasgeboren meisjes gemiddeld 96 jaar oud worden, en jongetjes gemiddeld 92 jaar.

Levensverwachting

De levensverwachting stijgt al jaren: elk jaar sinds 1900 met een paar maanden. Zo zal een nu 65-jarige vrouw gemiddeld leven tot haar 89ste, maar sterft een gemiddelde vrouw van begin 20 waarschijnlijk pas op haar 96ste.

Andere cijfers

Vorig jaar kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met heel andere verwachtingen: dat vrouwen bijna 83 jaar zouden worden en mannen 79. Maar dat is een onderschatting, aldus Joop de Beer van het NIDI. „Het CBS maakt prognoses tot het jaar 2060. Op basis daarvan kan alleen de levensverwachting van generaties die vóór 1960 zijn geboren, worden voorspeld.” Het NIDI kijkt naar alle generaties, dus ook de allerjongste.

Welvaartsziekten

Het instituut hield bij de becijfering rekening met de opkomst van welvaartsziekten. Groeiende problemen, zoals obesitas, hoeven de levensverwachting echter niet omlaag te brengen, denkt de organisatie. „Mensen zullen er ziek van worden, maar we gaan er niet van uit dat veel van hen daardoor ook eerder doodgaan”, stelt de zegsman.

Vitaler

De vraag is of zo oud worden nu wel of niet een fijn vooruitzicht is. ,,Mensen zullen ook vitaler worden’’, zegt De Beer. ,,Een zeventigjarige van nu is al even fit als een zestigjarige van vroeger. Die honderdjarige wordt vergelijkbaar met iemand van tachtig. Doordat mensen vitaler zijn, kunnen ze langer doorwerken en echtparen kunnen langer voor elkaar zorgen.’’

Langer doorwerken

Langer doorwerken staat een hogere levensverwachting niet in de weg, meent De Beer, omdat loopbanen veranderen. ,,Het is niet meer eerst school, veertig jaar werken en dan stoppen. Er komt deeltijdpensioen en deeltijdstuderen, je leven lang.’’ Toch vindt ook De Beer de voorspelling van het NIDI speculatief. ,,Maar je hebt iets om je voor de toekomst aan vast te houden – anders heb je niks. Mensen weten dan waar ze rekening mee moeten houden.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht