Well-being

Ons eigen elastiek in het leven

Ik moet dat kunnen zegt de jonge vrouw tegen mij. Als ik dat niet kan, dan stel ik niets voor. Ze staat aan de vooravond van een zwaar examen. Als ik het niet haal, vind ik mezelf echt een zwakkeling. Dan stel ik mezelf teleur.

Joke Land

Waar precies stel je jezelf dan teleur in, vraag ik haar. Ze kijkt me aan, ze kan geen antwoord geven. Dit is vaak hoe we het doen met onszelf. We stellen eisen, zonder te weten waar we eigenlijk aan moeten voldoen en waarom. Hoe komen we aan de eisen die we stellen aan onszelf en anderen? Dat leren we van onze ouders, onze omgeving en we vragen ons niet zo vaak af of we het eigenlijk wel met die eisen eens zijn.

Eisen

Volhouden, doorzetten,doorbijten, opgeven is zwak, dat zijn een paar van die eisen waarmee menigeen is opgegroeid. Als je mentaal gezond wilt blijven, stel je je eigen eisenpakket samen, waar je redelijk aan kan voldoen. Waar genoeg rek in zit, als een elastiek dat af en toe uitrekt en af en toe slap mag hangen. Mentaal gezond betekent dat jij aan jouw eigen elastiek trekt en zelf bepaald wanneer en hoe.

Criteria

Ik vraag u om even te voelen en te bedenken: weet u welke criteria u aan uzelf stelt? Waar meet u uzelf nu dagelijks op af?  Ga even zitten en schrijf op een papiertje 5 criteria onder elkaar die u dagelijks gebruikt om u zelf de maat te nemen. We kunnen allemaal een rijtje maken van criteria die we geleerd hebben, die we bewust erg belangrijk vinden. Als we niet aan die criteria voldaan hebben gedurende de dag zijn we ontevrenden over de dag. Vaak hebben we een niet voldaan gevoel en kunnen niet helemaal beschrijven hoe dat komt,.

Het gaat er dan om dat de onbewuste criteria die we hanteren niet bevredigd zijn. Het gaat ten diepste over de onbewuste criteria die sluimeren in het schemergebied waar onze emoties een grote rol spelen. Daar  wordt ons elastiek uitgerekt of slap gehangen. Wie wordt er nu bewust burnout? Dat is een onbewust voortschrijdend proces dat alles te maken heeft met een ongezond eisenpakket op onbewust niveau. De vraag is dus: hoe strak staat uw elastiek? En hoe komt dat? Wat bent u aan het doen met uzelf? Want daar zit de sleutel voor een gezonde attitude om met de eisen om te gaan van het leven. Je bewust worden van je onbewuste sturing.

Volgende week meer over gezonde zelfsturing.

Drs Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht