Zorg

‘Het zijn smoesjes, Mariëlle’ – Column Mariëlle de Vries

‘Het zijn smoesjes, Mariëlle’, zei een sportinstructeur een aantal jaren geleden tegen mij, toen ik hem vertelde dat ik me er niet toe kon zetten om weer naar de sportschool te gaan. ‘Ja maar’, protesteerde ik nog. ‘Ik maak lange werkdagen en als ik dan eindelijk thuis ben, gekookt heb en gegeten dan heb ik om acht uur echt geen zin meer om nog anderhalf uur te gaan fitnessen.’ Zijn ‘Smoesjes Mariëlle, smoesjes’ maakten dat mijn schuldgevoel alleen maar groter werd en ik me toch weer drie keer in de week met grote tegenzin naar de sportschool sleepte.

1238254_10201876719143394_1013833833_n

Ik dacht hier deze week aan terug, na een gesprek met een collega die ik al een tijd niet had gezien. Ze vroeg hoe het ging en of ik nog steeds bezig was met afvallen. ‘Ja, maar niet zo obsessief meer als een aantal jaren terug hoor.’ Ze beaamde dat het toen wel heel erg was. En dat klopt. In die tijd hield ik me alleen maar bezig met slecht en goed voedsel. Elke hap ging plichtmatig mijn mond in en als ik eens iets verkeerds at, dan had dat een gigantisch schuldgevoel tot gevolg, waar ik dagen last van kon hebben. Op die momenten had ik zelf niet door dat ik zo obsessief bezig was. Ik wilde complimentjes over mijn uiterlijk en dat ging alleen maar als ik kilo’s kwijtraakte. Doordat deze collega het zo expliciet benoemde waar het probleem toen lag, merkte ik dat ik van ver gekomen ben.

Motiveren

De sportinstructeur probeerde mij te motiveren met zijn in mijn ogen harde opmerkingen. Tegenwoordig zou dat niet meer werken. Het waren voor mij ook geen smoesjes. Meer een manier om mijn gevoelens op orde te krijgen, te beredeneren en een schreeuw om hulp. Ik moet iets doen waarbij ik me goed voel en met zijn allen zweten in een ruimte is niks voor mij. Ik was een voetballer en dat deed je in alle weersomstandigheden… zelfs als het acht graden vroor.

Exif_JPEG_PICTURE

Discipline

Een ander inzicht gooide ik deze week op tafel bij mijn diëtiste. Ik ben wel weer toe aan wat discipline. Discipline om vijf tot zes keer op een dag te eten en geen maaltijden over te slaan. En bewegen. De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het mij weer laten genieten van eten. Dat doe ik inmiddels volop. Een heleboel dingen die slecht voor je zijn, blijk ik niet te lusten als ik goed proef. Alleen het regelmatig bewegen blijft een probleem. Op dat gebied heb ik nog last van uitstelgedrag. De podcasts met wandeltrainingen staan inmiddels op mijn computer. De wil is er ook. Nu nog de planning. ‘Begin met twee keer in de week’, was het advies. ‘En bekijk per week waar het in je planning past. Zet het in je agenda.’

De eerste twee wandeltrainingen zijn inmiddels ingepland. Wordt vervolgd!

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht