Zorg

Kunstpees in voorste kruisband. Kortere revalidatie voor patiënt

Orthopedisch chirurg Kees van Egmond heeft in de Zwolse Isala klinieken voor het eerst ter wereld een kunstpees geïmplanteerd bij een patiënt die een voorste kruisbandreconstructie onderging. “Het is nog in de onderzoeksfase, maar de techniek is veelbelovend”, vindt Van Egmond.

kruisband

Hoe werkt kunstpees?

De kunstpees zit met schroeven vast en heeft een grote trekkracht. De patiënt hoeft daardoor minder lang te revalideren na de operatie en de pees is – in theorie – sterker. “We zijn nog voorzichtig, maar als het alle voordelen biedt die we denken is het een doorbraak”, meent Van Egmond.

Huidige operatie

Normaal gesproken wordt bij een kruisbandoperatie een eigen pees of een donorpees gebruikt. Dat werkt op zich prima, maar de kwaliteit van die pees wisselt. Er blijft altijd wat rek in zitten en hij kan gemakkelijk opnieuw scheuren. Die nadelen kent de kunstpees niet. Het kunstweefsel, polymelkzuur, wordt langzamerhand omgebouwd tot lichaamseigen bindweefsel. Na enkele jaren moet de patiënt weer een kruisband van eigen bindweefsel hebben, die net zo sterk is als ervoor.

Resultaten

Van Egmond heeft vijf patiënten geopereerd met de kunstpees. Hij werkt samen met twee Amerikaanse chirurgen die de pees hebben ontwikkeld. Als de resultaten bij de eerste vijftien patiënten positief zijn, volgt onderzoek met 250 patiënten verdeeld over zes klinieken in Europa en de Verenigde Staten. Daarna zou de pees pas op grotere schaal toegepast kunnen worden.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

 

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht