Well-being

Kleurplaten voor dementerenden. Illustrator Gerda Hiemstra: ,,Kleuren werkt meditatief.’’

Illustrator Gerda Hiemstra uit Ureterp ontwerpt kleurplaten voor dementerende ouderen. Niet te gedetailleerd en vooral niet te kinderachtig.

kleurplaten

illustrator Gerda Hiemstra maakt kleurplaten voor dementerenden. Foto: Leeuwarder Courant

Kleurplaten voor dementerenden

In de huiskamers van verpleeghuis Lijtehiem in Ureterp zijn ze inmiddels een groot succes. De bewoners, veelal niet vaardig genoeg meer voor hobby’s als borduren of het maken van bouwpakketten, werken met veel plezier aan de eenvoudige en herkenbare kleurplaten van Gerda Hiemstra.

Ontwerpen

De illustrator uit Ureterp ontwierp een map met veertig losse kleurplaten. Ze gebruikte dikke lijnen en duidelijke vlakken zonder overlappingen. De afbeeldingen sluiten aan op de belevingswereld van dementerende ouderen. Hiemstra liet zich onder meer inspireren door plaatjes in oude schoolboeken, borduurpatronen en poëziealbums.

Therapie voor ouderen

Voor ouderen is kleuren een therapeutische bezigheid waarbij herinneringen naar boven kunnen komen. ,,We gebruiken de platen om onze ouderen afleiding te geven. Als ze onrustig zijn kunnen ze even kleuren. Dit is vaak heel ontspannend’’, zegt activiteitenbegeleidster Simone op de Hoek van Lijtehiem. ,,Het werkt meditatief’’, stelt Hiemstra zelf. Ook een tijdschrift als Flow publiceert regelmatig een kleurplaat.

Vaak te kinderachtig

Bij Lijtehiem waren ze al lang op zoek naar geschikte exemplaren voor hun bewoners. De meeste afbeeldingen in kleurboeken of op internet zijn te kinderachtig en de speciale uitgaven voor volwassenen vaak te gedetailleerd.

Volgens Hiemstra zijn de mappen, die ze verkoopt voor €30 per stuk, ook geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking. Op verzoek maakt de illustrator voor €2 een plaat op maat.

( Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant)

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht