Zorg

Trouwen in Las Vegas na een dubbele longtransplantatie

We dromen allemaal. Van de perfecte baan, dat mooie huis, een tropische vakantie. Of van een bezoekje aan de supermarkt. Sandy Roorda (42) uit Heerenveen was zo ziek dat ze bijna de deur niet meer uitkwam. Haar dromen – soms klein, soms groot – hielpen haar vol te houden tot een dubbele longtransplantatie haar weer lucht gaf.

 transplantatie

Las Vegas

Las Vegas, wat een plek! Zowel mijn vriend Arjan als ik waren ontzettend onder de indruk. Zo erg zelfs dat we elkaar beloofden er te trouwen, als we ooit terug konden komen. Een prachtig idee, maar ik hield in mijn achterhoofd dat de kans klein was dat ik nog een keer in een vliegtuig zou kunnen stappen.

Ik reisde nu al met een zuurstoftank en mijn longen gingen rap achteruit. Die hadden al snel veel meer hulp nodig dan zuurstof, alleen een longtransplantatie kon mijn leven nog redden. Toen ik zes jaar later na de operatie in het ziekenhuis lag, dacht ik aan heel andere dingen dan op reis gaan. Een student Geneeskunde vroeg mij wat ik straks het liefste wilde doen. Zelf met een winkelwagentje door de supermarkt lopen zei ik. Dat sloeg wel in. Ik wilde zo graag weer een normaal leven. Ik droomde van dingen waar de meeste mensen niet eens over nadachten.”

Dromen geven vleugels

Van maandag 14 oktober tot en met zondag 20 oktober is het weer Donorweek. Zeven dagen lang zetten getransplanteerden, bekende Nederlanders en mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich in om zo veel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven. Er staan nu ruim 5,7 miljoen mensen in Nederland geregistreerd in het Donorregister, 60% van hen zegt Ja tegen donatie. Het doel van de Donorweek is zo veel mogelijk andere mensen te inspireren dit ook te doen. Nederland heeft namelijk meer orgaandonoren nodig. In de orgaandonatiecampagne ‘JaofNee’ staat dit jaar Wouter Duinisveld centraal. Zijn grote droom was het volbrengen van een volledige triatlon en hij was hard aan het trainen. Totdat hij ziek werd, zo erg zelfs dat er een harttransplantatie nodig was om zijn leven te redden. Maar Wouter liet zich daardoor niet stoppen, integendeel. Na zijn transplantatie begon hij weer met trainen en begin volgend jaar gaat hij het alsnog doen: de triatlon. Wouter is het levende bewijs dat dromen je vleugels geven – en donoren de mogelijkheid om ze waar te maken. De campagne ‘JaofNee’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, acht gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Je inschrijven in het Donorregister kan op www.JaofNee.nl. Het vastleggen van de keuze duurt minder dan twee minuten met DigiD.

Huwelijksdromen

Sandy Roorda was bijna haar hele leven ziek, maar liet haar leven daar niet door bepalen. “Ik was twee jaar oud toen bij mij taaislijmziekte werd ontdekt. Toch heb ik een fijne kindertijd gehad, ik was onder behandeling en dat ging goed. Rond mijn zestiende veranderde alles, toen ik veel last van mijn longen kreeg. Het afmaken van mijn opleiding tot tekenleraar ging nog net, maar daarna werd ik steeds zieker. Vanaf 2003 konden mijn longen het niet meer op eigen kracht en had ik zuurstof nodig, begin 2004 kwam ik op de wachtlijst voor transplantatie terecht. Thuis droomde ik van een leven zonder ziekte. Van kleine dingen zoals thee maken zonder het benauwd te krijgen en dus ook van naar de supermarkt gaan. Gewone dingen. Ik wilde zo graag een normaal leven!

Mijn liefde voor Arjan hielp me ook om positief te blijven. We droomden samen van ons huwelijk, over hoe we eruit zouden zien en welk kappelletje we zouden kiezen. In mijn hoofd was ik al tientallen keren getrouwd voordat ik echt aan het altaar stond. Na drie jaar op de wachtlijst kon ik in 2007 geopereerd worden, twee jaar laten zijn we getrouwd. Precies zoals we elkaar toen hadden beloofd: in Las Vegas. Het gaat nu goed met me. Er waren wat complicaties en ik heb nog steeds problemen met mijn buik, maar ik neem ze voor lief. Ik kan alles weer, zonder benauwd te zijn, dat is zoveel waard! De dankbaarheid die ik voel voor mijn donor gaat diep, daar hebben Arjan en ik bij ons huwelijk wel even bij stilgestaan. We konden trouwen, omdat iemand zijn longen aan mij had gegeven. Dat is zo bijzonder dat ik er haast geen woorden voor heb.”

Bewustwording

Er staan momenteel meer dan 1.200 mensen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Ieder jaar overlijden er mensen terwijl ze wachten op een geschikt orgaan, in 2012 waren dat er 157. Dat wachten duurt zo lang omdat slechts 1 op de 10.000 Nederlanders die met Ja in het donorregister staat, onder de juiste omstandigheden overlijdt om daadwerkelijk donor te kunnen zijn. Er zijn daarom miljoenen Ja’s in het donorregister nodig om meer mensen op de wachtlijst te kunnen helpen. Sandy: “Ik vind dat iedereen zich zou moeten registreren, ook als je geen donor wilt zijn. Dat bespaart je nabestaanden een ontzettend moeilijke keuze op een toch al heel zwaar moment. Veel mensen denken helemaal niet aan orgaandonatie, daarom is de Donorweek ook zo belangrijk. Het maakt Nederland bewust van het donorschap, van de levens die gered kunnen worden. Ik denk dat veel mensen wel donor willen worden, maar nooit bewust een keuze hebben gemaakt. De Donorweek is het moment om dat te doen. Ik vind het overigens heel goed dat veel gemeenten actief het donorformulier verspreiden, bijvoorbeeld meesturen aan mensen die hun paspoort moeten verlengen. Dat draagt ook bij aan de bewustwording!”

Alles is mogelijk

Orgaandonatie wordt steeds gewoner in Nederland. Van de nieuwe registraties ruim 70% Ja. Vijf jaar geleden was dat nog minder dan 60%. Er zijn nog veel meer donoren nodig, daarom wordt iedereen in de Donorweek opgeroepen zich te registeren. Zo kunnen meer mensen als Sandy hun dromen waar maken – en blijven dromen. “Ik werk sinds kort in de zorg, ik maak mensen wegwijs en behandel klachten. Het geeft me ontzettend veel voldoening om op deze manier iets terug te doen, als grootgebruiker van de gezondheidszorg. Ik ben ook weer begonnen met tekenen en schilderen, een droom die lang op een laag pitje heeft gestaan. En ja, ik blijf ook dromen over de toekomst. Ik badminton om mijn conditie te verbeteren en zou best een keer mee willen doen aan de World Transplant Games, de kampioenschappen voor getransplanteerden. Alles is mogelijk, dat weet ik als geen ander!”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht