Zorg

Pil met weinig hormoon geeft minder trombose

Anticonceptiepillen met lage doses oestrogenen hebben de voorkeur: ze geven de minste kans op trombose terwijl ze net zo effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap. Dat schrijven LUMC-onderzoekers in British Medical Journal.

trombose, pil

De pil met weinig hormonen geeft het minst vaak trombose

Onderzoekers van het LUMC bekeken 26 studies die eerder gedaan waren naar anticonceptiepillen. Uit de meta-analyse blijkt dat alle pillen de kans op trombose verhogen, omdat de werkzame hormonen de bloedstolling bevorderen. Tussen de pillen zitten wel grote verschillen: sommige verhogen de kans op trombose twee keer, andere vier keer.

Oestrogeen

“Hoe meer hormonen, hoe hoger de kans op trombose. Dat komt doordat ze de bloedstolling activeren. Pillen met een lage hoeveelheid oestrogeen hebben daarom de voorkeur”, aldus medeauteur dr. Olaf Dekkers van de afdeling Endocrinologie van het LUMC. Niet te laag, want dan kan de vrouw last krijgen van regelmatig kleine hoeveelheden bloedverlies. Een pil met 30 microgram oestradiol lijkt daarom een goede keus.

Diane-35

Begin dit jaar ontstond er ophef rond de anticonceptiepil Diane-35. In Nederland zouden 11 gebruiksters zijn overleden. In dit onderzoek bleek ook dat Diane-35 de kans op trombose bijna vier keer verhoogt. Maar dat geldt ook voor andere pillen met een hogere dosering hormonen. Normaalgesproken krijgt jaarlijks 1 op de 10.000 vrouwen trombose. “Weliswaar kleine aantallen, maar als je bedenkt dat miljoenen vrouwen anticonceptiepillen slikken gaat het om honderden extra gevallen van trombose.”

Acne

De pillen met de beste papieren behoren tot de tweede generatie orale anticonceptiemiddelen. Volgens sommigen beschermen pillen van de derde generatie, zoals Diane-35, ook tegen acne, maar volgens Dekkers wijst onderzoek erop dat andere anticonceptiepillen dat even goed doen. Als gevolg van de ophef halveerde het gebruik van Diane-35 in Nederland.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht