Zorg

Donorhart Inge Loohuis uit Hoogeveen weer toekomst. Hoe word ik donor?

We dromen allemaal. Van de perfecte baan, dat mooie huis, een tropische vakantie. Of van een stukje fietsen. Inge Loohuis (21) uit Hoogeveen was doodziek. Haar dromen – soms klein, soms groot – hielpen haar vol te houden tot een harttransplantatie begin vorig jaar haar leven redde. 

donorhart

Inge Loohuis uit Hoogeveen kreeg een donorhart

Eindelijk op vakantie

“Een half jaar na mijn transplantatie moest ik voor controle naar het ziekenhuis, om te kijken of mijn nieuwe hart afstotingsverschijnselen vertoonde. Tijdens het onderzoek vroeg ik de cardioloog of ik naar het buitenland op vakantie zou mogen. Eigenlijk meer voor de vorm, want het eerste jaar na transplantatie moet je heel rustig aan doen. Maar ik droomde al zo lang van een reis naar Italië dat ik het wel moest vragen. Ook al was het dan een nee, had ik het in elk geval geprobeerd.

‘Ja hoor,’ zei mijn cardioloog. Ik was helemaal perplex. Die zomer zijn we met het hele gezin en mijn vriend een week naar Toscane gegaan. Toen ik met mijn vader en mijn vriend de toren van Siena had beklommen kon ik mijn geluk niet op. Ik besefte toen pas wat ik had bereikt en werd erg emotioneel. Hier had ik al die jaren naar uitgekeken en nu stond ik er gewoon. Dat moment zal ik nooit vergeten!” 

Dromen geven vleugels

Van maandag 14 oktober tot en met zondag 20 oktober is het weer Donorweek. Zeven dagen lang zetten getransplanteerden, bekende Nederlanders en mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich in om zo veel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven. Er staan nu ruim 5,7 miljoen mensen in Nederland geregistreerd in het Donorregister, 60% van hen zegt Ja tegen donatie. Het doel van de Donorweek is zo veel mogelijk andere mensen te inspireren dit ook te doen. Nederland heeft namelijk meer orgaandonoren nodig. In de orgaandonatiecampagne ‘JaofNee’ staat dit jaar Wouter Duinisveld centraal.

Zijn grote droom was het volbrengen van een volledige triatlon en hij was hard aan het trainen. Totdat hij ziek werd, zo erg zelfs dat er een harttransplantatie nodig was om zijn leven te redden. Maar Wouter liet zich daardoor niet stoppen, integendeel. Na zijn transplantatie begon hij weer met trainen en begin volgend jaar gaat hij het alsnog doen: de triatlon. Wouter is het levende bewijs dat dromen je vleugels geven – en donoren de mogelijkheid om ze waar te maken. De campagne ‘JaofNee’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, acht gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Je inschrijven in het Donorregister kan op www.JaofNee.nl. Het vastleggen van de keuze duurt minder dan twee minuten met DigiD.

Volhouden

Al voor Inges geboorte was bekend dat er iets mis wat met haar hart, een aandoening waardoor ze waarschijnlijk voor haar puberteit een pacemaker nodig zou hebben. “Tot mijn zevende kon mijn hart het op eigen kracht, daarna ging het met de pacemaker goed. Ik sportte veel, maar op mijn vijftiende ging mijn conditie opeens achteruit. Ik werd onderzocht en de uitkomst was een enorme schok: mijn hartspier was dusdanig beschadigd dat alleen een donorhart mijn leven kon redden. Ik stond ruim vier jaar op de wachtlijst en deed ondertussen wat ik kon om mijn conditie op peil te houden. Veel was dat niet, want mijn hartcapaciteit was nog maar 15%. De trap op of een stukje lopen ging niet meer.

Mijn vriend kwam zo vaak mogelijk langs en daar keek ik steeds enorm naar uit, zo hield ik de dagen vol. We konden natuurlijk nog steeds niet veel, hij liep bijvoorbeeld een rondje met mij in de rolstoel. Door positief te blijven hield ik mezelf ook op de been. Ik was er altijd van overtuigd dat mijn nieuwe hart op tijd zou komen. En ik had tenminste een kans om beter te worden, dat gaf me heel veel houvast. Ik droomde over dingen die voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld zijn, zoals op de fiets naar de supermarkt, naar school gaan, uitgaan, sporten. Maar ook van een vakantie naar Italië, ik wilde daar zo graag weer naar toe!”   

Maak een keuze

Er staan momenteel meer dan 1.200 mensen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Ieder jaar overlijden er mensen terwijl ze wachten op een geschikt orgaan, in 2012 waren dat er 157. Dat wachten duurt zo lang omdat slechts 1 op de 10.000 Nederlanders die met Ja in het donorregister staat, onder de juiste omstandigheden overlijdt om daadwerkelijk donor te kunnen zijn. Er zijn daarom miljoenen Ja’s in het donorregister nodig om meer mensen op de wachtlijst te kunnen helpen.

Donorhart voor Inge

Inge: “Eind januari 2012 kwam voor mij eindelijk het verlossende woord. Er was een donorhart beschikbaar! Ik kan duizenden redenen noemen waarom je donor zou moeten zijn, maar het is niet mijn bedoeling mensen te verplichten. Als iemand twijfelt zeg ik altijd: ‘Als jij een donororgaan nodig hebt, of je moeder, je broer of zus, dan wil je toch ook dat je geholpen kunt worden? Waarom wil je dan niet zelf donor zijn?’ Het blijft natuurlijk een lastige kwestie en voor iedereen een persoonlijke keuze, maar praat er eens over. Donorregistratie is ontzettend belangrijk, voor jezelf om je keuze vast te leggen, maar ook voor je nabestaanden om te weten wat jouw wens is. Zo voorkom je dat ze op een toch al ontzettend zwaar moment een moeilijke beslissing moeten nemen. Dus: maak je keuze en leg het vast in het donorregister!”

Toekomst

Orgaandonatie wordt steeds gewoner in Nederland. Van de nieuwe registraties zegt ruim 70% Ja. Vijf jaar geleden was dat nog minder dan 60%. Er zijn nog veel meer donoren nodig, daarom wordt iedereen in de Donorweek opgeroepen zich te registeren. Zo kunnen meer mensen als Inge hun dromen waar maken – en blijven dromen. “Ik geniet van elk moment en dat kan ik dankzij mijn donorhart. Dat is de grootste droom die werkelijkheid is geworden – en ondertussen droom ik door over gewone dingen. In vergelijking met voor mijn transplantatie zijn mijn dromen nu wellicht wat simpel. Voor mij is het zo heerlijk dat ik weer gewoon kan leven, gewoon weer dingen kan doen! Ik wil graag verder met mijn opleiding, samen met vrienden en familie zijn en lekker veel sporten en reizen. Gewoon, het leven leiden van iemand van mijn leeftijd. Dankzij een donor heb ik weer een toekomst, dat is toch het mooiste wat er is?” 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht