Zorg

2013. Wat is het beste en slechtste ziekenhuis van Nederland? MCL Leeuwarden scoort slecht

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is in de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100 het beste ziekenhuis van 2013 in Noord-Nederland. Het ziekenhuis eindigde op plek acht. Opvallend is dat de Friese ziekenhuizen het, met uitzondering van het Antonius in Sneek, niet goed doen. Het MC Leeuwarden en de Sionsberg eindigen respectievelijk op de laatste en een na laatste plek in het Noorden.

darmontstekingen, ziekenhuis, ziekenhuizen

WIlhelmina ziekenhuis Assen. Foto: NDC Mediagroep/ Mark van der Meulen

Beste ziekenhuis

Het beste ziekenhuis van Nederland is het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit ziekenhuis presteert op veel gebieden bovengemiddeld goed, zoals ingrepen bij hart-en vaataandoeningen en kankeroperaties. Het Algemeen Dagblad baseert de ranglijst op gegevens en criteria van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, verenigingen van medisch specialisten en medische richtlijnen.

Wilhelmina Ziekenhuis

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) scoort goed bij de kwaliteit van verpleging: er is een goede pijnbestrijding en aandacht voor de gevaren van een delier, dat is verwardheid bij verzwakte ouderen. Ook heeft het WZA goede resultaten bij de operaties voor heupbreuken.

Refaja Ziekenhuis

In Groningen is Refaja het beste ziekenhuis, op plaats 16. Het hospitaal in Stadskanaal doet het erg goed bij heup-en knieoperaties. Het academische ziekenhuis UMC Groningen had de beste score van de acht academische ziekenhuizen in het land, maar de universitaire centra tellen niet mee in de ranglijst.

MCL LeeuwardenHet MC Leeuwarden ging met name onderuit op de kwaliteit van de verpleging en de resultaten na kankeroperaties. Er is op verpleegafdelingen te weinig aandacht voor ondervoeding, pijn en verwardheid. Een derde van de patiënten met prostaatkanker moest opnieuw onder het mes vanwege complicaties. Daarmee had Leeuwarden de slechtste score van het land. Ruim één op de vijf patiënten moest opnieuw geopereerd worden na een darmkankeroperatie.

Directeur Kees Donkervoort van het MCL reageert verrast en teleurgesteld op de uitslag. “De laatste plek is niet waar het MCL zou moeten staan. We zien dit als extra reden om er een tandje bij te zetten voor volgend jaar.”

Ranglijst

De ranglijst 2013 is de tiende editie van de AD Ziekenhuis Top 100. Minister Schippers van Volksgezondheid stelt dat door de jaarlijkse vergelijking de ziekenhuiszorg in Nederland met sprongen is vooruitgegaan.

Bekijk hier de volledige lijst

Lees hier en hier de resultaten van 2014:

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht