Zorg

Hersenletsel door ongeluk. Bram wordt nooit meer de oude

 Hij zat in de vijfde klas van het gymnasium in Emmen toen zijn leven een dramatische wending kreeg. Bram Lucas uit Gees werd op zijn bromfiets bij het oversteken op de weg tussen Erm en Sleen aangereden door een auto. De jongen liep zwaar hersenletsel op en lag maandenlang in coma. Nu zit hij in een rolstoel, hij is zijn spraakvermogen kwijt en kan zich nauwelijks bewegen. Bram wordt nooit meer de oude.

hersenletsel

Ina en Bram Lucas. Foto: Dagblad van het Noorden

Positief blijven

“We proberen positief te blijven, maar dat is niet gemakkelijk”, zegt moeder Ina Lucas. Want behalve de zorgen over de nu 19-jarige Bram zijn er ook veel praktische en financiële obstakels waar het gezin tegenaan loopt. “Mensen denken dat in Nederland alles prima geregeld is en dat alle onkosten wel worden vergoed via de verzekering. Het is een groot misverstand. Het komt niet vaak voor dat zo’n jonge jongen een ongeval met zo veel letsel overleeft. Dat hij een uitzondering is, maakt het extra moeilijk geschikte zorg te vinden.”

Ongeluk

15 september 2010 was de dag die het leven van het gezin Lucas volledig op de kop zette. Bram herinnert zich niets meer van het ongeluk. “De politie kwam aan de deur. Bram was met de traumahelikopter naar Groningen gebracht. We moesten er rekening mee houden dat hij het niet zou halen. Het is ongelooflijk dat hij het gered heeft. Het laat zien dat hij een knokker is en dat hij echt graag wil leven.”

In coma

Negen maanden lag de jongen in comateuze toestand in het ziekenhuis. Zijn hersenen zijn zwaar beschadigd. Hij heeft geen controle meer over zijn lichaam. “Het lukt hem door het hersenletsel niet om bewegingen aan te sturen. Zijn spraakvermogen is hij ook kwijt. Herinneringen van voor het ongeluk heeft hij nog volop. Ook de leerstof van school is hij niet vergeten.”

Revalidatiecentrum

De jongen verbleef zestien weken in een revalidatiecentrum voor jonge comapatiënten, De Leijpark in Tilburg. Dat is het enige gespecialiseerde centrum in Nederland waar via intensieve therapie de hersenen worden geprikkeld. “Bij Bram werd nog steeds vooruitgang geboekt. Toch moest hij er weg. De behandeling wordt voor een beperkte periode door de zorgverzekeraar vergoed.”

Tijdens de eerste revalidatieperiode bleef Ina veel in de buurt van haar zoon. “Ik wilde bij hem zijn. Ik sliep in die periode in het Ronald McDonaldhuis. Dat zou vergoed worden door de verzekering, maar dat gebeurde niet, omdat Bram niet in een ziekenhuis lag. Hij zou volgens de verzekeraar naar een revalidatiecentrum dichterbij kunnen. Maar die centra zijn niet toegerust voor deze patiëntengroep.”

24 uur per dag zorg

Energie om alles uit de kast te halen om de verzekeraar te overtuigen, had de familie Lucas niet. De zorg voor Bram is immens zwaar, nog los van het verdriet om de gevolgen van het ongeval. Sinds een jaar woont hij in een kleinschalige woonvorm in Borger. “Hier is hij op zijn plek. Hij heeft een mooie kamer, fijne medebewoners en lieve verzorgers.” De jongen communiceert door ja te knikken of nee te schudden, te kreunen of met hulp van een computer. Hij heeft 24 uur per dag zorg nodig.

Niet meer thuis wonen

Het was een hele zoektocht om voor hem een geschikt tehuis te vinden. “Atijd thuis wonen kan voor Bram echt niet. Dat wilden we het liefst. We hebben het wel geprobeerd met thuiszorg. Het hele huis is aangepast. We redden het niet. Hij heeft te veel zorg nodig.”

In het weekend komt hij altijd thuis. Het gezin, vader Geert (47) en moeder Ina (47) en Iris (16) en Bram (19), doet zo vaak mogelijk leuke dingen. Ze hebben een auto waar Bram met zijn rolstoel in kan. Samen zijn ze naar Berlijn geweest. Ook hebben ze een rondreis door Frankrijk gemaakt. Bram wil ook nog naar een optreden van cabaretier Jochem Myjer in Assen. “Bram is groot fan. We hebben een dvd van Jochem Myjer, waar Bram erg om heeft gelachen. Door die reactie hadden we pas echt goed in de gaten dat hij alles nog prima begrijpt.”

Sponsor gezocht voor rolstoelbus

De directie van de kleinschalige woonvorm waar Bram Lucas vijf dagen in de week woont, zoekt sponsors voor een rolstoelbus. “Wij doen het vervoer van onze bewoners zelf in personenauto’s”, zegt mede-directeur Corneli Kerkhof van de zorgroep Scilla Andante. “Alleen kan daar geen rolstoel in. Dat betekent dat Bram nooit mee kan bij gezamenlijke activiteiten.”

Het collectief rolstoeltaxivervoer blijkt ook ongeschikt. “Soms zit Bram anderhalf uur in een busje voor een afstand van 20 kilometer, omdat er ook andere mensen worden vervoerd. Het gebeurt geregeld dat hij veel te laat is of dat de taxi helemaal niet komt.”

Een geschikte rolstoelbus kost ongeveer 20.000 euro. De rijksoverheid of de gemeente geeft hiervoor geen subsidie. De sponsorwerving wordt gedaan door Maaike van der Linden. Zij is bereikbaar via 0652637690.
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht