Beweging

Vijftig jaar oud en bewegen. Hoe blijf je fit?

Wie eenmaal de big five-0 gepasseerd is en dus 50-plus is, hoeft zich niet meer zo nodig in het zweet te werken op de sportschool, of een recordtijd te lopen bij de marathon. Er zijn genoeg andere sportieve bezigheden waarmee je lichaam en geest in beweging zet en daardoor gezond en fit houdt.

70 oma's golfen voor het goede doel op Golfbaan de Gelpenberg

Naar de sportschool

Vroeger werd je vooral moe op de sportschool. Aan apparaten hangen, fietsen in een warm hok of meedoen aan vermoeiende lesjes steps, pump en jam. Aantrekkelijk voor iedereen die fanatiek wil werken aan een goede conditie en een gespierd lichaam. Sportscholen ’bewegen’ echter ook: ze zijn langzaam maar zeker aan het veranderen naar een gezondheids-of wellnessclub, mét kinderopvang, fysiotherapie, sauna’s, massagebedden, zonnebanken en lounge.

Tegenwoordig staat in de voormalige sportschool niet alleen het lichaam, maar ook de geest en vooral de gehele mens centraal. De tijd dat sportscholen alleen ’s avonds en in het weekend open waren, ligt ook al ver achter ons. Met een breder aanbod en ruimere openingstijden werden nieuwe doelgroepen aangeboord, onder wie de 50-plussers.

Sportschool nieuwe stijl

Een bezoek aan de sportschool nieuwe stijl kan beginnen met een vers sapje of kop koffie in de lounge, waar ook even bijgepraat kan worden met andere leden. Na een halfuurtje rustig zwemmen kunnen de ledematen verder worden opgewarmd bij een uurtje yoga, tai chi of pilates. Deze lessen kunnen op eigen niveau gevolgd worden en zijn niet gericht op cardio (uithoudingsvermogen), maar juist op het versterken van de spieren en het vergroten van de flexibiliteit van lijf en leden.

Bijkomend voordeel is dat het de geest ook nog eens lekker opruimt: ontspanning door inspanning. Een zonnebankje of een massage vormen een mooi besluit van deze ’sport’-ochtend of -middag. De meeste (middel)grote plaatsen in Noord-Nederland hebben een of meerdere sportscholen waar naast training ook gezondheid, wellness en health centraal staan en waar jong en iets minder jong hun gewenste beweegpatroon kunnen uitoefenen.

Buiten bewegen

Niet alleen binnen, ook in de buitenlucht kan de liefhebber in zijn eigen tempo aan lichaam en geest werken. Golf is zo’n sport waarbij het niet aankomt op conditie en kracht, maar juist op coördinatie, souplesse en denkvermogen. Natuurlijk moet je de golfbal een flinke lel kunnen geven, maar spierballen zijn daar echt niet voor nodig. Degenen die toch iets aan hun conditie willen doen, gaan alle achttien holes lopen. De wat minder fanatieke deelnemers kunnen een half parcours (negen holes) lopen, een Pitch&Putt bezoeken, of ervoor zorgen dat ze een golfkarretje tot hun beschikking hebben. Golfers moeten wel de tijd nemen: een ronde langs achttien holes kan zo maar een paar uur duren. Voor liefhebbers van buitenlucht moet dat geen enkel probleem zijn. In Noord-Nederland zijn zo’n twintig golfbanen waar groenliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Hardlopen of wandelen

Wie niet meer zo nodig een marathon hoeft te rennen, maar een wat lager tempo wil aanhouden, kan recreatief gaan hardlopen, wandelen of nordic walken. Dat is lopen met twee stokken waarmee de gewrichten worden ontlast en het wandelen dus wordt vergemakkelijkt. Ook voor beginnende wandelaars is dit een goede manier om de conditie op peil te krijgen en te houden. Het lijkt eenvoudig, maar om nordic walken goed onder de knie te krijgen, is het verstandig een paar lessen te nemen. Deelnemers leren dan de juiste techniek en het goede ritme, zodat men zo effectief mogelijk kan gaan wandelen. In Friesland, Groningen en Drenthe biedt de Stichting Nordic Walking Nederland op bijna dertig locaties lessen aan.

Vijf keer per week bewegen

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is: minimaal vijf keer per week een half uur (matig) intensief bewegen. Daardoor wordt onder meer het hartvaatstelsel in goede conditie gehouden, bovendien is bewegen goed om overgewicht en diabetes te voorkomen en stress en depressies te verminderen. Matig intensief betekent: het hart gaat iets sneller kloppen, de ademhaling versnelt en er is sprake van licht transpireren.

Bewegen

Vijf dagen dertig minuten bewegen is gemakkelijker dan het op het eerste gezicht lijkt. De dag kan beginnen met de televisie aan te zetten: elke werkdag om kwart over negen brengen Olga Commandeur en Duco Bouwen Nederland in beweging. Deelnemers kunnen in hun eigen woonkamer (of buiten in de tuin) meedoen aan dit sportieve, laagdrempelige bewegingsprogramma, uitgezonden door Omroep Max. Ook een rondje fietsen, een bezoek aan het zwembad, een avondje dansen of een stevige wandeling met de hond zetten hart en longen al goed aan het werk. Het halfuur bewegen kan ook in blokken van tien minuten worden ingedeeld – en daardoor kunnen ook huishoudelijke taken zoals stofzuigen, grasmaaien of tuinieren bijdragen aan de dagelijkse bewegingsnorm van dertig minuten.

Goddelijk lijf

Niet iedereen van boven de 50 heeft nog dat goddelijke lijf van toen. Pijntjes hier en daar, een zwakke rug, overgewicht of stramme knieën kunnen een gezond bewegingspatroon in de weg staan. Verstandig is het om altijd rustig met sport of beweging te beginnen: langzaam opbouwen is dus het advies. Een goede warming up en cooling down zijn eveneens belangrijk. Maar vooral ook luisteren naar het eigen lichaam: je kunt er niet voorzichtig genoeg mee zijn, hoewel het wel een stootje kan hebben. Gaat het écht niet of is er sprake van pijn, dan is het verstandig de huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Fanatiek sporten

Eén keer per week heel fanatiek sporten is echt niet nodig, bovendien is het niet effectief. Veel beter is het om een paar keer per week in beweging te zijn, of elke dag een halfuur. Door geregeld te bewegen en te trainen, wordt de belasting van het lichaam beter verdeeld en is het resultaat er ook naar.

Van al dat bewegen kun je in het begin goed moe worden, maar na verloop van tijd wordt dat ’lekker moe’. Door jezelf in beweging te zetten – al is het maar voor een halfuurtje per dag – houd je je lichaam en geest gezond, fit en in goede conditie. Een betere beweegreden kun je niet hebben.
 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht