Zorg

Hoe herken je een hartinfarct, herseninfarct of aneurysma?

Ouder worden begint vaak met onschuldige, niet levensbedreigende maar wel hinderlijke kwaaltjes en aandoeningen. Toch lopen we met het ouder worden ook meer risico op ernstige kwalen, mede als gevolg van onder meer hart-en vaatziekten. Door acute, levensbedreigende aandoeningen te herkennen en meteen actie te ondernemen, kan het leven van de patiënt wellicht worden gered.

hartinfarct

 

Hartinfarct

Door een vernauwing of bloedprop kan de kransslagader – die zorgt voor de bloedtoevoer naar het hart – verstopt raken. Dat kan leiden tot het afsterven van een deel van de hartspier.

Te herkennen aan:

  • een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst of achter het borstbeen die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek.
  • Duurt ook in rust langer dan vijf minuten en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Actie: bel direct 112.

Herseninfarct

Doordat een deel van de hersenen als gevolg van een bloedstolsel langdurig geen zuurstof krijgt, kan hersenweefsel beschadigd raken of afsterven. Als er sprake is van een kortstondige afsluiting van het bloedvat spreekt met van een TIA.

Te herkennen aan:

  • een scheve mond of de mondhoek hangt naar beneden, een arm of been is verlamd en de patiënt spreekt onduidelijk of komt niet uit zijn woorden.

Actie: bel direct 112.

Aneurysma

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding in een (slag)ader. Het gevaar van een aneurysma zit in het risico op scheuren. Als een aneurysma in de borst, de buik of de hersenen scheurt, ontstaat een levensbedreigende situatie.

Alarmsignalen zijn:

  • flauwvallen/bleekheid en acute pijn in de buik of in de onderrug.
  • Bij het scheuren van een aneurysma in het hoofd, heeft men het gevoel dat er iets ‘knapt’ in het hoofd.

Actie: bel direct 112.

Bron: www.hartstichting.nl

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht