Zorg

Wachtlijsten in de zorg. Vooral ouderen wachten op niet-acute operaties

Voor niet-acute behandelingen beginnen weer lange wachtlijsten te ontstaan in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Volgens deze zelfstandige klinieken kúnnen ze wel meer patiënten behandelen maar houden de zorgverzekeraars de hand op de knip.

wachtlijsten

 

Het NOS Journaal meldde zondag dat bij tientallen ziekenhuizen wachttijden van meer dan 20 weken zijn voor pijnbestrijding, reumatologie, staaroperaties en revalidatie. Het treft vooral ouderen waarvan ziekenhuizen en zorgverzekeraars redeneren dat ze soms wel even kunnen wachten. Opmerkelijk is dat de ziekenhuizen over de hele linie juist minder patiënten krijgen, waarschijnlijk vanwege het hoge eigen risico. Zorgverzekeraars hebben echter al van te voren aanneemsommen overgemaakt aan de ziekenhuizen.

Problemen met zorgverzekeraars

Zelfstandige klinieken zeggen dat zij gemakkelijk extra patiënten kunnen behandelen maar dat de zorgverzekeraars niet meer willen betalen. “Menzis houdt ons aan een budgetplafond en Achmea en VGZ zijn nog erger”, zegt eigenaar Erik Jan Worst van oogkliniek OMC Noord in Groningen. “Het bizarre is dat we ook nog ons topzorgcontract kwijtraken bij Menzis omdat we onvoldoende behandelingen doen.”

Signalen

De vereniging Zelfstandige Klinieken Nederland krijgt signalen van klinieken in het hele land dat de onderhandelingen met de zorgverzekeraars uiterst stroef verlopen. Vooral Achmea zou erg moeilijk doen. Volgens Achmea zelf komt dat doordat er bij zelfstandige klinieken veel onnodige kosten gemaakt worden. “Ze pretenderen efficiënter en goedkoper te zijn maar dat is niet overal zo. Dat zou tot een hogere premie leiden”, verklaart een woordvoerder van Achmea.

Tekort aan artsen

Volgens Hans Feenstra, topman van het Martini Ziekenhuis Groningen, komen de nieuwe wachtlijsten ook doordat er een tekort is aan bepaalde artsen. Zo worden er weinig oogartsen en reumatologen opgeleid.Hij betwijfelt of de wachtlijsten ontstaan door het budgetplafond van de zorgverzekeraars. “Het komt sommige mensen misschien goed uit om dat te zeggen, maar ik ben nog niet zo ver”, zegt Feenstra.

Niet netjes

Menzis is slecht te spreken over het verwijt van OMC Noord. “We waren nog druk in gesprek met deze oogkliniek maar nu zoeken ze ineens de publiciteit”, zegt de Menzis-woordvoerder. “Dat is niet netjes. In mei hebben we ze gevraagd of ze niet meer productie wilden draaien. Toen kregen we geen antwoord, dus hebben we die productie bij ziekenhuizen in de omgeving belegd.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht