Well-being

Zelfsturing: Hoe dat ik dat precies?

Zelfsturing is het aansturen van zelf. Veel mensen kijken naar de buitenwereld en anticiperen op allerlei ontwikkelingen buiten zichzelf. Het is echter belangrijk om Bewust Aandacht te hebben voor wat je echt wilt. Mentaal gezond wil zeggen dat  jouw levensbus door jou wordt bestuurd. Dat je niet het gevoel hebt dat je leven door een andere chauffeur wordt gereden. Die chauffeur : jouw familie, geld, onzekerheid, beperkende overtuigingen, angst, heel veel zaken zitten aan jouw stuur.

zelfsturing

Er komt een cliënt bij mij op het spreekuur. Zij is emotioneel, omdat haar leidinggevende heeft aangegeven niet verder te willen met haar. Ze snapt het niet, ze vindt het niet fijn en ze is woedend en verdrietig tegelijk. De ene keer wil ze de organisatie aanklagen en de andere keer voelt ze zich erg slap.

Wat wil je echt?

Als ik vraag wat zij zelf wil, kijkt ze verbaasd: Ik zelf? zegt ze. Ik heb niets te willen. O nee? vraag ik haar. Wat zou je het liefst willen? Terug naar mijn baan natuurlijk, zegt ze snel. Echt? Echt? vraag ik haar. Is dat echt wat je wilt? Nee, zegt ze dan, wat ik echt zou willen, dat is het onderwijs in gaan. Dat heb ik altijd gewild.

Zelfsturing

Door een schok in haar leven beseft deze vrouw wat ze echt wil. Eigenlijk wist ze dat al heel lang, maar is ze nooit achter het stuur van haar eigen leven gaan zitten. Haar levensbus was bij een halte gekomen en daar gestopt en was nooit verder gereden. Toen er iemand zei dat deze halte niet langer in gebruik was, ging de bus noodgedwongen weer rijden.

Nu zit ze in een omscholingstraject en voelt zich fijn. Haar emoties zijn in balans en ze stuurt met bewuste aandacht haar leven die richting op die ze eigenlijk al heel lang wilde. Ik ben veel dichter bij mezelf, zegt ze tegen me, ook al is het financieel moeilijk en heb ik allerlei zaken die ik moet oplossen. Ik voel me veel gelukkiger. Dat is waar zelfsturing over gaat. Dat is het stuur in eigen handen, van je eigen leven.

 

Volgende week meer over de kracht van durven en lef.

Drs. psycholoog Joke Land 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht