Zorg

Staar steeds eerder geopereerd. Wat is staar? En hoe werkt een staaroperatie?

Vrijwel iedereen krijgt op oudere leeftijd staar; vaag zicht door vertroebeling van de ooglens. De staaroperatie is de meest voorkomende operatie in de westerse wereld. Doordat zij zo vaak wordt uitgevoerd, is de operatie steeds veiliger.

staaroperatie

Foto: Dagblad van het Noorden

Voordelen staaroperatie

Behalve een helder zicht is het voordeel van een staaroperatie dat je geen bril meer nodig hebt of een veel minder sterke bril. Daarom kiezen steeds meer mensen op jongere leeftijd al voor een staaroperatie. Maar daaraan kleven nadelen.

Wat is staar?

Staar is eigenlijk niet te voorkomen. De aandoening komt wel wat vaker voor bij mensen met diabetes of na het langdurig slikken van bepaalde medicijnen. Al te veel blootstelling aan UV-licht door in de felle zon te kijken, is ook niet goed. Maar uiteindelijk krijgt iedereen staar.

Hoe werkt staaroperatie?

Bij een staaroperatie wordt via een sneetje in het oog de natuurlijke ooglens weggehaald en vervangen door een kunstlens. Dat sneetje in het oog is tegenwoordig minder groot dan vroeger en de kunstlens wordt steeds beter aangepast aan de persoonlijke wensen en omstandigheden van de patiënt.

Er zijn allerlei soorten kunstlensjes op de markt, die bovendien steeds beter worden. In Groningen zitten twee belangrijke kunstlensfabrieken, Ophtec en Abbott Medical Optics, die beide wereldwijd leveren. Een paar jaar geleden waren het nog lensjes met twee pootjes eraan om ze in het oog vast te zetten. Nu zijn het al lensjes uit één stuk. Ze gaan in opgerolde vorm door een klein sneetje van 2,4 millimeter naar binnen en ontvouwen zich automatisch in de goede vorm in het oog.

Een kleiner sneetje, dus een kleiner wondje, heeft als voordeel dat de kans op ontstekingen kleiner is. Bovendien is de sterkte van het oog zo beter voorspelbaar. Na de staaroperatie kan de bril vaak een stuk minder sterk of is zelfs helemaal niet meer nodig. Alleen een leesbril blijft meestal onvermijdelijk.

Leesbril overbodig?

Er zijn wel kunstlensjes op de markt die een leesbril overbodig maken. Die lensjes hebben twee of meer brandpunten, zodat je veraf en dichtbij scherp kan zien. “Nog niet ideaal”, vindt oogarts Steven Koopmans, die zelf ook onderzoek doet naar de ontwikkeling van die lensjes. “Het is een beetje een compromis. De lens knipt het beeld in twee stukken. Het zou mooier zijn als er een vloeiende overgang was, maar zo ver zijn we nog niet.”

Toekomst

Er zijn ook kunstlensjes voor mensen met een cilindrische afwijking of andere speciale verschillen. Het UMCG doet samen met Abbott ook onderzoek naar individueel toegesneden lensjes, onder de naam For Your Eyes Only. Met een apparaat wordt dan het oog van de patiënt exact nagemeten en wordt met de computer een model van dat oog gemaakt om daarmee een lensje te berekenen dat exact voor dat oog geschikt is. Maar zover is het nog niet.

Staaroperatie

Omdat de staaroperatie veilig is en vrij veel voordelen biedt, kiezen steeds meer mensen op jongere leeftijd voor zo’n operatie. Vroeger wachtte de oogarts tot de lens zo troebel was dat de patiënt bijna blind door het leven ging. Nu wordt er geopereerd als er alleen al een vlekje op de lens zit. Voor oogartsen in privéklinieken of algemene ziekenhuizen levert elke extra operatie geld op.

“Ik krijg de indruk dat sommige collega’s wel heel snel opereren”, zegt Koopmans. Er is een generatie ’actieve ouderen’ waarvoor de staaroperatie een goedkoper alternatief is voor ooglaseren ofwel brilvervangende chirurgie.

Nadelen

Nadeel is dat er op jonge leeftijd een wat grotere kans is op netvliesloslating en nastaar, zegt oogarts Remco Stoutenbeek. “Die complicaties zijn met een nieuwe operatie wel te verhelpen, maar zijn toch vervelend.” Bij netvliesloslating ziet de patiënt als het ware donkere zwevende deeltjes of lichtflitsen, doordat diep in het oog een scheur in het netvlies ontstaat. Bij nastaar groeien na een operatie cellen uit die overbleven na het verwijderen van de natuurlijke lens. Daardoor gaat de patiënt opnieuw wat troebel zien.

Nastaar

Oogarts Koopmans doet onderzoek naar nastaar. Door kunstlensjes te voorzien van een speciale coating, wordt het uitgroeien van de achtergebleven cellen tegengegaan. Die coatings worden samen met de afdeling biomaterialen van het UMCG getest. Dat gebeurt met varkensogen.

Operatierobot

Een oogarts doet de staaroperatie altijd met zijn handen, instrumenten en een operatiemicroscoop. Er zijn tegenwoordig modernere apparaten in de handel die de operatie halfautomatisch doen. Dat zijn dure laserapparaten, die een deel van het voorwerk automatisch doen, zoals het maken van het sneetje in het oog en het zacht maken van de lens. Dat kan alleen bij simpele, standaard staaroperaties. Er zijn op dit moment nog maar twee van zulke lasers in Nederland. Tot nu toe zijn de voordelen nog niet erg duidelijk.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht