Zorg

Ouderen vallen vaak uit ziekenhuisbed. Verpleging moet hier rekening mee houden.

Een bedhekje dat bedoeld is om de veiligheid te vergroten, leidt nogal eens tot gevaarlijke situaties in het ziekenhuis. Tegen de 15 procent van de 70-plussers valt hard op de grond bij een poging ’s nachts uit bed te kleuteren. Vaak als ze ’s nachts naar de wc moeten. Het lukt niet de verpleging te waarschuwen, ze klauteren over het bedhekje en vallen op de grond. Of ze lopen gedesoriënteerd in het donker naar de wc en vallen, soms ook op het toilet zelf.

vallen

Studenten testen hoe seniorvriendelijk het Martini Ziekenhuis is. Foto: Jan Willem van Vliet

Bed lager zetten

Daar moet de verpleging dus veel meer rekening mee houden, bepleit Joukje Andela, verpleegkundig specialist geriatrie in het Martini Ziekenhuis Groningen. “Door het bed bijvoorbeeld veel lager te zetten en een deel van het bedhekje van te voren te laten zakken.” Dat is wel even omschakelen voor sommige verpleegkundigen, want een bedhekje lijkt juist beter voor de veiligheid.

Delier

Een ziekenhuisopname kan voor een 70-plusser nogal eens uitlopen op een lijdensweg. Ze raken vaak ernstig verward na een operatie, een zogeheten delier. Als ze langer zijn opgenomen, raken ze ook nog regelmatig ondervoed. En de vele pillen die ze vaak al jaren slikken doen soms meer kwaad dan goed.

Keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis

Terwijl een groot deel van de ziekenhuispatiënten boven de 70 jaar oud is, is het gemiddelde ziekenhuis niet goed ingespeeld op ouderen en hun eigenaardigheden. De ouderenbonden deden daarom onderzoek in alle Nederlandse ziekenhuizen en deelde aan een deel ervan een keurmerk ‘seniorvriendelijk ziekenhuis’ uit.

Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis Groningen is een van de klinieken die het keurmerk won. “We doen sinds enige tijd veel moeite om te vorkomen dat ouderen in een rolstoel belanden of andere functies verliezen tijdens een ziekenhuisopname”, zegt geriater Jos Verkuyl. Elke oudere wordt daarvoor in principe gezien door het geriatrisch team.

Vallen

Een bekend probleem is vallen. Een valpartij bij een oudere leidt vaak tot een gebroken heup. En wie eenmaal zijn heup breekt, belandt snel in een soort vicieuze cirkel van niet-bewegen, angst en andere ellende. Een kwart van de ouderen overlijdt binnen een jaar na een heupfractuur.

Het slikken van meerdere soorten pillen is ook een bekend probleem. Vaak zijn mensen al jaren gewend bepaalde middelen tegen een hoge bloeddruk, cholesterol, somberheid of pijn te slikken. Die middelen hebben nut op het moment dat ze, zeg maar, rond hun zestigste jaar worden voorgeschreven. Maar op hun tachtigste ziet het er allemaal heel anders uit.

Medicatie

“We brengen de hele medicatie van patiënten in kaart als ze hier binnen komen en vaak kunnen ze veel minder gaan slikken en knappen ze alleen al daardoor enorm op”, zegt geriater Verkuyl. Dat scheelt ook weer in andere ongelukken want een deel van de pillen zorgt ook voor sufheid.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht