Beweging

Man krijgt vaker blessure bij hardlopen dan vrouw

Mannelijke hardlopers zijn blessuregevoeliger dan vrouwen. Dat blijkt uit het grootste hardlooponderzoek van de wereld, uitgevoerd rond de 4Mijl van Groningen.

hd-4mijl ikben er

Over het ontstaan of voorkomen van blessures heeft het onderzoek tot teleurstelling van de onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen geen keiharde resultaten opgeleverd.

Aan het hardlooponderzoek GronoRun deden ruim vijfhonderd beginnende hardlopers mee, die in twee groepen een aantal weken voorafgaand aan de 4Mijl drie keer per week trainden. Bijzonder was het grote aantal deelnemende vrouwen, liefst 60 procent.

”Eindelijk ook eens vrouwen, want in de meeste hardlooponderzoeken doen geen of erg weinig vrouwen mee”, zegt onderzoekster Ida Buist.

Het aantal blessures bleek bij de mannen behoorlijk hoger dan bij de vrouwen. Terwijl ze evenveel getraind en hardgelopen hebben. Buist vindt dat opmerkelijk. ”Het beeld bestaat altijd dat vrouwen blessuregevoeliger zijn. Maar dat is nog niet eerder goed wetenschappelijk onderbouwd. Uit het Gronorun-onderzoek blijkt nu dus dat het andersom is.”

Scan dia 4Mijl, 11 oktober 1993.

 

Voor het grote hardlooponderzoek zijn ruim vijfhonderd vrijwilligers ruim voor de 4Mijl van vorig jaar gevraagd een speciaal trainingsprogramma te volgen. De ene helft begon begin juli aan een dertien weken durende voorbereiding, de andere helft begon half augustus pas en bereidde zich dus acht weken voor op de 4Mijl. De bedoeling van het onderzoek was te kijken of de duur van de voorbereiding effect had op het aantal blessures bij beginnende lopers.

Een duidelijk verschil blijkt er niet te zijn. Een beetje jammer is dat wel, erkent Ida Buist. ”Je hoopt toch dat er uiteindelijk iets uit komt waarmee je in de toekomst blessures kunt voorkomen.”

Maar ja, dat is wetenschap.

4mijl

Toch heeft het onderzoek wel wát opgeleverd. In absolute getallen blijkt het aantal blessures niet te verschillen. Maar gemeten per uur hebben de langdurige voorbereiders wel minder blessures dan de groep met de korte voorbereidingstijd.

”De groep met de langere voorbereiding heeft in totaal meer uren gelopen, dus per uur minder blessures dan de groep die minder uren aan voorbereiding heeft gehad”, verklaart Buist. doorlopen

Van de ruim vijfhonderd deelnemers aan het onderzoek zei 85 procent vlak na de 4Mijl enthousiast dat ze nog door wilden gaan met trainen. Uiteindelijk deed slechts 25 procent dat echt, een tijdje, en slechts een klein deel daarvan hield het langere tijd vol.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht