Zorg

Binnen tien jaar een draagbare kunstnier. Betere manier dan dialyseren?

De Nierstichting hoopt dat er binnen afzienbare tijd, een jaar of tien, een draagbare kunstnier is. En vervolgens zou er zelfs een implanteerbare kunstnier kunnen komen. Nu moeten nierpatiënten nog om de paar dagen naar het ziekenhuis of dialysecentrum om zich urenlang te laten spoelen. Er zijn ook apparaten voor thuisdialyse, waar mensen vrijwel iedere nacht aan kunnen liggen. Dialyse is nog verre van volmaakt en patiënten worden na verloop van tijd toch ziek en overlijden.

kunstnier

Foto: archief Remco Veurink

Ideaal zou zijn een veel kleinere kunstnier die mensen gewoon bij zich kunnen dragen. Hoogleraar medische biologie Ruud Bank doet in het UMCG onderzoek naar zo’n kunstnier. Dat onderzoek richt zich nu vooral op het inbrengen van menselijke cellen in het dialyseapparaat. Waar nu nog een kunstmatig filter zit, komt dan een laagje menselijke niercellen dat nog veel beter kan filteren.

Handigere manier dan dialyseren

“De belangrijkste gifstoffen worden er bij dialyseren wel uitgehaald, maar lang niet alle gifstoffen”, weet Bank. “We weten dat die menselijke cellen het bloed veel beter filteren.” Dat heeft ook als voordeel dat andere functies van de nier beter overgenomen kunnen worden. De nieren filteren het gif niet alleen uit het bloed, maar zorgen ook voor bepaalde hormonen. Door het slikken van medicijnen zoals EPO krijgen patiënten die hormonen wel binnen, maar het moet handiger kunnen.

“Het belangrijkste is om die extra giftstoffen er ook uit te halen”, zegt Bank. “Doordat dat nu nog niet lukt, blijft nierdialyse een tijdelijke zaak. Alleen een niertransplantatie is dan een langdurige oplossing.”

Het UMCG en hoogleraar Bank zijn niet de enigen die hier aan werken. Vooral de Amerikaanse onderzoeker David Humes staat er om bekend. “Ook in Nederland zijn verschillende onderzoeksgroepen bezig”, zegt Bank.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht