Zorg

Aambeien. Wat zijn de symptomen van aambeien?

Zal ik de dokter bellen? Veel vaker dan gedacht blijkt dat niet nodig. Twintig huisartsen hebben een aantal veelvoorkomende klachten op een rijtje gezet. Ze geven aan wat men zelf kan doen en wanneer een bezoek aan de huisarts gewenst is. 

trekzalf, aambeien, steenpuist

Foto: Wikipedia/ Luigi Chiesa

Wat zijn aambeien?

De klachten kleine verdikking of bobbeltjes bij de anus. Soms pijnlijk, vooral tijdens en na het poepen.
Ze kunnen kapot gaan. Dan zit er helderrood bloed rond de ontlasting of volgen er druppels bloed na de ontlasting.
Soms is er alleen jeuk of een branderig gevoel.

Moet ik voor aambeien naar de dokter?

Je hoeft voor aambeien niet naar de dokter, aambeien zijn ongevaarlijk. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele weken.

Tenzij, wanneer u iets bij de anus voelt en er onzekerheid bestaat of het aambeien zijn. Of wanneer er bloed bij de ontlasting zit en er onzekerheid is of dat door de aambeien wordt veroorzaakt. Wanneer in korte tijd een aambei ontstaat die erg gezwollen is en veel pijn doet moet u ook een dokter raadplegen.

Wat kan je tegen aambeien doen?

De volgende acties tegen aambeien kunt u ondernemen: Zorg dat de ontlasting zacht is. Gebruik vezelrijke voeding. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Bij irritatie rond de anus een nat washandje of vochtige doekjes gebruiken.
Aambeienzalf kan pijn en jeuk verzachten. Zetpillen hebben weinig effect. Beide zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht