Zorg

Ophef over dure botscan

Onder een deel van de patiënten van de huisartsencoöperatie De Es in Oosterhesselen, Sleen, Exloo, Valthe en Zweeloo is lichte opschudding ontstaan over een test naar osteoporose, oftewel botontkalking. Een veel voorkomend ouderdomsverschijnsel waarbij botten brozer worden waardoor mensen op oudere leeftijd gemakkelijk botten breken.

Botscan

Botscan ( Afbeelding youtube)

Een aantal huisartsen besloten hun patiënten op hogere leeftijd uit te nodigen voor een onderzoek door het Osteoporose Medisch Centrum. Dat bedrijf rijdt met een omgebouwde bus door Nederland met scan-apparatuur naar botontkalking, de zogenoemde dexa scan. Alle patiënten met enige kans op osteoporose kregen een vragenlijst en degenen die volgens die vragenlijst inderdaad risico liepen, kregen een uitnodiging voor een scan.

“Als ze zelf willen, kúnnen ze zich laten screenen”, zegt huisarts Jan Pier Cleveringa. “Het is een landelijk erkende vragenlijst, dat osteoporosecentrum is een erkende instelling en we screenen wel eens vaker patiënten op mogelijk nog onbekende ziektes zoals diabetes of hart-en vaatziekten. Daar is niets mis mee, dachten wij, en van veel patiënten begrijp ik dat ze het juist ook zeer waarderen.”

Botscan niet door iedereen gewaardeerd

Maar niet alle patiënten. Een groep inwoners van Noord-Sleen stapte naar het actualiteitenprogramma Tros Radar en dat maakte er een alarmerende documentaire over. Steen des aanstoots was vooral de nota na afloop. De deelnemende patiënten moesten 272 euro betalen. Dat ging ten koste van hun eigen risico en sommige zorgverzekeraars weigeren de rekening helemaal te betalen. Het was immers geen medisch noodzakelijke zorg, maar ’preventief onderzoek’.

“Door de eerste brief kregen wij de indruk dat het om een bevolkingsonderzoek ging”, zegt patiënte Karin van Gijtenbeek. Deelname aan een bevolkingsonderzoek zoals naar borstkanker is gratis. “Bij zo’n bevolkingsonderzoek hebben ze statistische gegevens nodig dus is deelname nuttig ook al hoeft het voor jezelf niet”, voegt Liesbeth Verboog toe. “Maar dat bleek later helemaal niet het geval te zijn. In kleine lettertjes stond dat het juist geen bevolkingsonderzoek was.”

Tros Radar en botscan

Tros Radar ontdekte dat het Osteoporose Medisch Centrum onder een andere naam in 2007 een verzoek heeft gedaan bij het ministerie van Volksgezondheid om bevolkingsonderzoek te doen naar osteoporose. Dat verzoek is afgewezen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap distantieert zich in een reactie aan Radar ook van het osteoporose-onderzoek. “De risicotest is niet conform de richtlijnen.” Bovendien ontdekte Radar dat de dexa scan door andere bedrijven veel goedkoper wordt gedaan dan door het Osteoporose Medisch Centrum. Het kan voor 150 euro.

De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over het onderzoek en de VVD is ook kritisch: “Het is uit den boze als huisartsen patiënten doorverwijzen naar instanties die niet voldoen aan de wet op het bevolkingsonderzoek”, zegt Kamerlid Michiel van Veen. “Goed dat de inspectie de zaak onderzoekt.”

Botscan nuttig

Coördinerend huisarts Harmen van Duijn vindt nog steeds dat het onderzoek nuttig is. “Alleen is blijkbaar de brief en de andere communicatie niet goed gegaan, anders zouden er immers niet zulke klachten komen”, reageert Van Duijn. “En de rekening was aan de hoge kant, begrijpen we van Radar. Maar daar gingen wij als huisartsen niet over.”

De huisarts wijst erop dat osteoporose een serieus probleem is. “Nu zien we mensen meestal pas als ze een heup gebroken hebben. We vinden allemaal preventie belangrijk, dus is het nuttig er op tijd bij te zijn. Zeker als er ook medicijnen zijn om botbreuken te voorkomen. Alleen had de uitvoering van dit onderzoek bij nader inzien anders gekund.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht