Zorg

‘Trombosepatiënt te kort gedaan’. Nieuw antistollingsmiddel veneuze trombose en longembolie

Nieuwe medicijnen voor patiënten met een trombosebeen of een longembolie worden nog maar mondjesmaat toegelaten in Nederland. Een werkgroep van artsen, patiënten en de farmaceutische industrie vindt dat het ministerie van volksgezondheid doortastender moet zijn.

Trombose

Trombose is verkeerde bloedstolling. Foto: Youtube/Trombosestichting

 

Nieuwe medicijnen trombose en longembolie

De nieuwe pillen zijn handiger in het gebruik. Patiënten hoeven niet steeds bloed te prikken om te controleren hoe goed hun bloed stolt. Nadeel is dat ze minder in de gaten worden gehouden door de trombosediensten en in enkele gevallen maagbloedingen kunnen veroorzaken. De werkgroep van patiëntdeskundigen oordeelt dat op vijf van zes patiëntencriteria, relevante verbeteringen optreden wanneer patiënten met veneuze trombose en longembolie de nieuwe orale antistollingsmiddelen ( NOAC’s) gebruiken in plaats van klassieke orale antistollingsmiddelen (VKA’s).  Van de ruim 57.000 patiënten met veneuze trombose en longembolie wacht een deel op verzekering van deze nieuwe orale antistollingsmiddelen.

Veneuze trombose: VTE

Veneuze trombose en longembolie zijn acute en soms levensbedreigende aandoeningen, waarvoor direct behandeling met antistollingsmiddelen nodig is. Veneuze trombose en longembolie worden gezien als een en dezelfde ziekte onder de naam VTE. Het merendeel van de patiënten die met een longembolie in het ziekenhuis komen heeft een onderliggende veneuze trombose zonder klachten, terwijl bij ongeveer de helft van de patiënten die met een veneuze trombose bij de huisarts komen een longembolie gevonden kan worden zonder dat deze klachten geeft.

Antistollingsmiddel trombose

Tot voor kort waren patiënten voor hun behandeling uitsluitend aangewezen op klassieke orale antistollingsmiddelen. ‘Het is belangrijk dat we vanuit het perspectief van de patiënt kijken”, stelt de werkgroep. “De patiënt is gebaat bij efficiënte en veilige antistollingsmiddelen en behandeling op maat. Het scheelt de patiënt de controleplicht door de trombosedienst, die bij gebruik van de nieuwe middelen niet nodig is, en hij krijgt middelen die een beter welbevinden geven en 100% zelf te managen zijn. Gezien de voordelen van de nieuwe antistollingsmiddelen wordt patiënten ernstig tekort gedaan als de keuze tussen oude en nieuwe middelen hen wordt onthouden.”

bloedprik

 

De minister heeft de nieuwe orale antistollingsmiddelen al wel toegelaten voor de ruim 225.000 patiënten met boezemfibrilleren. Het College voor Zorgverzekeringen geeft nog geen toestemming de nieuwe pillen te vergoeden omdat ze duurder zijn en het voordeel nog niet onomstotelijk zou zijn bewezen. Bovendien zouden de nieuwe middelen soms maagbloedingen kunnen veroorzaken.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht