Zorg

Hartritmestoornissen? Tjongerschans heeft nieuwe poli

Hartritmestoornissen komen veel voor. Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen is gestart met een speciale poli voor een snellere diagnose en behandeling.

Atriumfibrilleren, een ander woord voor hartritmestoornissen uit de boezem van het hart, komt bij veel hart-en vaatpatiënten voor. Met het ouder worden stijgt het voorkomen ervan tot ongeveer een tiende van de tachtigplussers. Van de bevolking als geheel heeft 1 tot 2 procent problemen met het hartritme.

Atriumfibrilleren

Ongevaarlijk is atriumfibrilleren niet. ,,Patiënten met hartritmestoornissen lopen drie tot vijf keer zo groot risico op een tia of beroerte of op hartfalen. Door het onregelmatige tempo van de boezems komen er bloedstolsels in het hart. Die kunnen via de slagader wegschieten naar het hoofd’’, zegt cardioloog Geert Tjeerdsma van Tjongerschans in Heerenveen.

hartritmestoornissen]

Cardioloog Geert Tjeerdsma met een apparaatje dat het hartritme registreert. Foto Leeuwarder Courant/Jan de Vries

Hartritmestoornissen kunnen door hartziekten ontstaan. Bijvoorbeeld iemand met een slechte hartklep kan er last van krijgen. Maar ook schildklierafwijkingen of een hoge bloeddruk kunnen er toe leiden, net als overmatig koffie-of alcoholgebruik.

Hartkloppingen

De ziekte uit zich vaak in hartkloppingen, benauwdheid, vocht vasthouden, duizeligheid en soms ook pijn op de borst. Een kleinere groep patiënten heeft geen klachten.

Als het boezemfibrilleren te lang duurt, kan het schade en weer hartziekten veroorzaken. ,,Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk het ritme te normaliseren. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter de kans op herstel’’, aldus Tjeerdsma.

Stroomstoot

Wie er kort en acuut last van heeft, wordt in het ziekenhuis opgenomen. Met speciale medicijnen, toegediend via de bloedbaan, wordt gepoogd het ritme te herstellen. Lukt dat niet, dan krijgt de patiënt onder narcose een stroomstoot, een zogeheten elektrische cardioversie.

Wie langer last heeft, krijgt eerst bloedverdunners en speciale medicijnen om na zes weken zo’n elekrische cardioversie te ondergaan. ,,Maar we krijgen steeds meer nieuwe technieken waarmee we hartritmestoornissen te onderzoeken en te behandelen.’’ Tjeerdsma toont een apparaatje, lijkend op een usb-stick, een ‘looprecorder’. Die kan onder de huid, vlak onder het sleutelbeen, aangebracht worden.

Hartritme

Het apparaatje registreert gedurende lange tijd het hartritme en onregelmatigheden daarin. ,,Soms komen we er niet achter of er sprake is van aanvallen van boezemfibrilleren. Dit apparaatje kan dat ons melden.’’ Een andere groep patiënten kan van de hartritmestoornissen afkomen door ablatie: het verhitten van bepaalde plekken in het hart.

Dat gebeurt niet in het ziekenhuis in Heerenveen, maar in het Hartcentrum van het MCL in Leeuwarden. In zeldzame gevallen is het noodzakelijk om een pacemaker te plaatsen in combinatie met een ablatie.

Poli

Tjongerschans heeft jaarlijks zo’n 1400 patiënten die hartritmestoornissen hebben, van wie er zo’n 350 nieuw zijn. De nieuwe atriumfibrillerenpoli, waarmee de cardiologen in Heerenveen deze zomer zijn begonnen, is bedoeld om sneller een diagnose en behandeling te bepalen.

Patiënten worden eerst door een verpleegkundig specialist gezien, daarna door de cardioloog. Die gesprekken en verschillende onderzoeken – zoals een fietstest en hartecho – vinden op één dag plaats.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht