Zorg

Hartklepoperatie via de lies wint terrein

Een kapotte hartklep bij oude, kwetsbare hartpatiënten vervangen via de lies of via een ader onder het sleutelbeen wint terrein in het MCL in Leeuwarden.

De ingreep is steeds succesvoller door meer ervaring en beter materiaal. Dat vertelde interventie-cardioloog Sjoerd Hofma van het MCL in Leeuwarden tijdens een symposium hierover. Het Hartcentrum van het MCL doet de ingreep sinds eind 2008 als enige in Friesland.

hartklepoperatie

In het noorden is er nog het UMCG in Groningen, dat doet de operatie ook maar minder vaak. Tot nog toe hebben circa driehonderd hartpatiënten, meestal met een katheter via de lies en soms via de aorta onder het sleutelbeen, een nieuwe hartklep gekregen. ,,Van hen overleed 6 procent in de maand na de ingreep. Het laatste jaar is dat percentage gedaald tot 3 procent’’, aldus Hofma.

Kanker

Binnen een jaar sterft nog geen 20 procent van deze groep. ,,Maar de meesten overleden door andere ziekten, bijvoorbeeld kanker.’’ Voor de meesten voor wie de ingreep wel succesvol verliep, verbeterde de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Meestal hebben de oudere hartpatiënten meerdere ziekten. Daardoor kunnen ze fysiek soms geen open hartoperatie aan, wat de gangbare manier is om hartkleppen te vervangen.

Risicovol

Toch is ook de ingreep via de lies risicovol. De patiënt kan ernstige bloedingen of een beroerte krijgen.

Vooraf worden de patiënten uitgebreid gescreend. Het aantal hartklepvervangingen via de lies zal toenemen, ook al door de vergrijzing, zo is de verwachting. Toch worstelen de medisch specialisten met de grenzen van de mogelijkheden.

Hartklepoperatie

Enkele huisartsen waarschuwden tijdens de bijeenkomst dat het de vraag is of alle oudere kwetsbare patiënten echt beter af zijn met zo’n hartklepoperatie.  ,,Soms is doorgaan erger dan doodgaan.’’ De huisartsen pleiten voor een snellere inzet van een geriater om tot een betere afweging van alle voors en tegens te komen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht