Zorg

Werken met en na kanker is belangrijk

Van alle kankerpatiënten werkt bijna de helft. Als de medische behandeling het toelaat, is werken belangrijk, maar wel op ieders eigen manier.

Een jaar na de diagnose kanker ging Margreeth Bakx weer aan het werk in haar eigen gezondheidscentrum. Nog kaal van de chemo en nog steeds in de vechtstand.

werken met en na kanker

Ex-kankerpatiënte Margreeth Bakx adviseert bij werken met en na kanker. Foto DvhN/Duncan Wijting

Kanker

Bakx begint bij de herinnering daaraan een beetje te lachen. Ze was niet de makkelijkste. Ze had een zeer zeldzame en acute vorm van kanker gehad, die begon in een eicel, een zogeheten non-mola choriocarcinoom. Ze had uitzaaiingen in longen en lever. Ze lag veel in het UMCG en overleefde. ,,Maar ik bleef in die overlevingsmodus, de vechtstand. Ook toen ik ging werken.’’

Werken

Met haar galgenhumor en met choqueren joeg ze collega’s tegen zich in het harnas. Anderen wisten niet hoe ze met haar ziekte moesten omgaan en negeerden haar. Werken tijdens en na kanker is goed maar lastig. Bakx weet het als geen ander.

Haar praktijk heeft ze niet meer. Ze deed twee opleidingen om vervolgens als consulente van Stap Nu, het re-integratiebureau voor mensen met kanker en chronische ziekten, anderen te helpen met de terugkeer op de werkvloer.

Re-integratie

Elk jaar krijgen zo’n honderdduizend Nederlanders de diagnose kanker, van hen zijn zo’n veertigduizend nog aan het werk. Bij ruim driekwart van de werkende kankerpatiënten gaat de re-integratie goed.

Bij iedereen verloopt de re-integratie anders, zegt bedrijfsarts en bedrijfsarts-consulent oncologie Cobi Oostveen. Ze heeft zich gespecialiseerd in werken na of tijdens kanker.

Medische gronden

Oostveen: ,,Er is een discrepantie tussen de praktijk en het aantal kankerpatiënten dat in theorie – dus op basis van medische gronden – weer aan het werk kan. Niet iedereen lukt dat. Niet alleen de ziekte, maar ook andere factoren rond de persoon en het werk beïnvloeden de werkhervatting.’’

Vermoeidheid

Veel kankerpatiënten hebben last van erge vermoeidheid, vaak een gevolg van de chemotherapie en bestraling. Ook neuropathie, het gevoelloos zijn van handen of voeten, is een vervelend gevolg. Bakx had en heeft juist last van hyperactiviteit. Op momenten dat zij in de rust of juist in spanning komt, krijgt ze last van pijn of andere kwalen.

,,Maatwerk is heel belangrijk voor mensen met kanker’’, vindt Oostveen. ,,Iemand bouwt de werkzaamheden weer op, maar soms wil het na een tijdje niet meer. Ze willen terug naar het oude niveau, maar dat lukt niet.’’

100 procent

Ze vindt het belangrijk dat werknemers die vóór de ziekte 150 procent gaven, na hun ziekte accepteren dat 100 procent ook heel mooi is. Werkgevers en collega’s moeten dat ook normaal vinden.

,,Je ziet grote verschillen. Sommigen popelen om weer aan het werk te gaan, zitten in de ontkenning en duiken er vol in. Anderen durven niet meer.’’ Ouderen en lager opgeleiden hebben meer moeite om weer aan het werk te gaan na de diagnose en behandeling van kanker.

Lager opgeleiden doen in verhouding vaker zwaarder lichamelijk werk, wat na zo’n ingrijpende ziekte fysiek niet eenvoudig weer op te pakken is. Het is belangrijk dat een werkgever meedenkt over passend werk.

ZZP’ers

Zelfstandige ondernemers, de groeiende groep zzp’ers, zijn een aparte groep aan het worden, merken beide deskundigen op. Niet iedereen is goed verzekerd. De neiging om in deze economisch slechte tijden te snel weer volledig aan het werk te gaan, is groot.

Oostveen vindt dat er meer aandacht moet komen voor de steeds groter wordende groep (ex-)patiënten, vooral nu door nieuwe behandelingen kanker steeds meer een chronische ziekte wordt. ,,Door meer begeleiding te geven, voorkom je veel ellende.

Blijven werken

Voor hen zelf is het belangrijk dat ze blijven of gaan bewegen en blijven werken of in ieder geval contact houden met het werk.’’ Bovendien houdt de wet-en regelgeving rondom langdurend ziekteverzuim in dat er op termijn financieel ook consequenties zijn.

Bakx: ,,Kankerpatiënten hebben hoop en perspectief nodig. Ik ben heel dankbaar om door te kunnen gaan. Alles wat ik heb meegemaakt, heeft mijn leven ook zin gegeven. Ik weet niet of ik bij een volgende grote diagnose dezelfde vechtlust heb. Overleven is voor mijn gevoel ook een kwestie van geluk, kwaliteit van leven moet je zelf weer terug gaan winnen.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht