Well-being

Men lijdt het meest door het lijden wat men vreest en….

De innerlijke kracht die ontstaat wanneer je over je eigen grenzen heen durft te stappen, is een immense empowerment van jezelf. Als je even alle risico’s die je bedenkt aan je laars lapt. En?

Joke Land (1)

De meeste mensen ontdekken dat de risico’s niet eens risico’s zijn en verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het lijf is opgewonden, je voelt alles stromen en je gaat ervoor! Lef is jezelf met kracht vooruit werpen, zonder alles bedacht te hebben.

Durven!

Ook voor je mentale gezondheid en ook voor de gezondheid van je fysieke lichaam is het belangrijk om te durven! Om de Kracht van durven regelmatig te voelen. Je raakt geassocieerd, je zit er even met kop en kont in, alles stroomt, je lichaam tintelt. Deze stroming is heel belangrijk.

 Verliefdheid

We kennen de stroming van verliefdheid. Alles stroomt, soms te veel en dan word je er zelfs ziek van. Ziek van verliefdheid. Echter, de kracht van deze gevoelens en de stofjes die daarbij vrijkomen in je lijf zijn belangrijk. Ze maken als het ware even weer alle wegen vrij, de spinnenwebben vliegen uit je aderen, de doorstroming geeft moed.

Lef

Durf tonen is lef hebben, we vergeten het soms. Durf is een woord dat je af en toe weer met geweld dichterbij moet trekken. Durf is de kracht om de uitdaging aan te gaan met de risico’s die je allemaal kunt bedenken, maar die nooit allemaal tegelijk op je afkomen.

Durven is je niet door angst of onzekerheid laten tegenhouden. We laten ons tegenhouden door allerlei beelden in ons eigen brein. Beelden van hoe het allemaal mis kan gaan. Hoe het ergste kan gebeuren. Vaak vraag ik in mijn spreekkamer: Wat is het allerergste wat er kan gebeuren? Dat weten mensen vaak niet.

Gesprek

Ik kan mijn baan verliezen zeggen ze, als ze een moeilijk gesprek aangaan met hun leidinggevende. Als ze niet durven te zeggen hoe ze zich echt voelen in hun saaie baan. Dat is het allerergste? vraag ik dan. Nou… zeggen ze dan, eigenlijk niet. Dus?

Ik weet niet of ik wel durf, is een zin die ik vaak hoor in mijn spreekkamer. Doe maar, zeg ik dan, ga ervoor. Soms lukt het, soms lukt het niet. Dat heet leven; leven maakt dat we vaak bezig zijn te overleven en dat is helemaal niet erg. Overleven is namelijk de voornaamste bezigheid in ons leven. En… wat nooit op komt dagen, zo heeft men meer te dragen dan nodig is.

 Drs. psycholoog JOke Land 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht