Zorg

Beter therapie dan antidepressiva bij depressie

De volksziekte depressie wordt meestal behandeld met pillen. Deze antidepressiva komen steeds meer onder vuur te liggen omdat ze soms juist agressie en somberheid lijken te veroorzaken. Een korte psychologische therapie werkt waarschijnlijk beter, en veiliger. Een onderzoek van RUG moet dat nu onomstotelijk gaan bewijzen.

Onderzoekers RUG/UMCG. Foto: DvhN/Kees van de Veen

Onderzoekers RUG/UMCG. Foto: DvhN/Kees van de Veen

Een groep van tien depressie- patiënten zit rond een tafel, met een therapeute als gespreksleidster en haar assistente ernaast. De therapeute vraagt: “Wat voor gevoel geeft je dat nou?” Een jonge vrouw kijkt besmuikt de kring rond. “Een beetje boos. Boos op mezelf, waardeloos.” De therapeute knikt. “Heel mooi, je lepelt het zo op.

De situatie is lastig, je denkt dat het je nooit lukt. Dat heeft dus met angst of boosheid te maken. Heel goed verteld.”

De groep praat verder. “Die leefregel van ’ik ben waardeloos’ moeten we om zien te buigen”, zegt de therapeute.

“We zijn nu onder ons. We mogen gewoon fantaseren.” De deelnemers beginnen wat te roepen. “Ik ben heel leuk.” “Ik ben belangrijk, iedereen komt op me af.” “Dit voelt fijn, ik ben fantastisch.”

De jonge vrouw kijkt bedenkelijk.

“Wat zou jij nou graag willen denken over jezelf”, vraagt de therapeute. “Fantastisch, dat woord past niet bij mij”, antwoordt de vrouw. “Ik ben écht goed”, oppert een andere deelnemer.

“Okee”, reageert de therapeute. “Ik ben écht goed. Dat gaan we uitwerken. Kan je voelen dat je echt goed bent?”

Foto: Corne Sparidaens

Foto: Corne Sparidaens

Beter dan pillen

Deze behandeling tegen depressie duurt acht keer twee uur. Groepen van tien tot twaalf patiënten, of cliënten in psychologenjargon, volgen deze training en hebben daarna aantoonbaar minder last van ernstige neerslachtige gevoelens. Het werkt in ieder geval beter dan pillen, de zogeheten antidepressiva.

Tenminste, dat is al uit verschillende onderzoeken gekomen.

Maar onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling psychologie van de Rijksuniversiteit willen het nu keihard, onomstotelijk aantonen. Psycholoog Hermien Elgersma legt uit hoe deze ’cognitieve therapie’ werkt. “Het is geen gegraaf in je verleden maar het gaat om het hier en nu. We kijken naar een situatie, naar een gedachte bij die situatie en bij een gevoel. Bij mensen die lijden aan een depressie is dat gevoel vaak negatief. Door andere gedachten te oefenen, kan je ook een ander gevoel krijgen.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht