Zorg

‘Stuur kind niet naar alternatieve genezer’

Jaarlijks sterven naar schatting 1 tot 2 kinderen in het alternatieve medische circuit. Kinderarts Jan Peter Rake en jeugdpsychiater Robert Vermeiren kunnen niet genoeg waarschuwen voor de gevaren van behandeling van kinderen door een alternatieve genezer. Als het aan Rake ligt, komt er zelfs een verbod naar Zweeds model.

Foto: ANP/Koen Suyk

Foto: ANP/Koen Suyk

Nathan is 3 jaar als hij in de spreekkamer van kinderarts Jan Peter Rake in het Martini Ziekenhuis in Groningen belandt. Hij zit onder het eczeem en heeft een groeiachterstand. Na enig doorvragen blijkt dat de jongen is behandeld met bioresonantietherapie.

Zijn ouders hadden genoeg van de vette hormoonzalf die de huisarts had voorgeschreven en zochten hun heil in het alternatieve circuit. De bioresonantietherapeut die met elektromagnetische trillingen de oorzaak van het eczeem ‘lokaliseerde’ adviseerde de crème te laten staan en over te gaan op een streng dieet.

“De jongen was hartstikke ondervoed. Na stevig inpraten op moeder werden de therapie en het dieet gestopt en kreeg Nathan weer hormoonzalf. Na 8 weken was hij helemaal bijgetrokken,” vertelt kinderarts Rake.

Hij wil een wettelijk verbod op alternatieve behandelwijzen bij kinderen onder de 12. Hij vindt het te riskant dat zij worden blootgesteld aan therapieën waarvan niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze werken.

Voorlichting

Jeugdpsychiater Robert Vermeiren, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, wil voor zijn vakgebied zover niet gaan, maar vindt dat ouders door patiëntenverenigingen goed moeten worden voorgelicht over de soms onzinnige behandelmethoden die voor veel geld op de markt zijn. “Kinderen hebben recht op een zo goed mogelijke behandeling. Je wilt niet dat een kind met autisme of ADHD niet kan meekomen op school omdat ouders hem op cease-therapie (een alternatieve behandelwijze, red.) doen en medicijnen onthouden.”

In Zweden is het sinds de jaren ’60 verboden om kinderen onder de 8 bloot te stellen aan alternatieve geneeswijzen. Ook is het daar bij wet geregeld dat ernstige aandoeningen als kanker of epilepsie alleen door reguliere artsen mogen worden behandeld.

In Nederland komen kinderen onder de 18 jaar vooral met aandoeningen als eczeem, astma, epilepsie en diabetes in het alternatieve circuit terecht.

Rake: “Sommige ouders kunnen maar moeilijk accepteren dat hun kind langdurig moet worden behandeld met medicijnen zonder zicht op genezing. Een natuurgenezer of bioresonantietherapeut belooft die genezing wel. Maar baat het niet, dan kan het wel degelijk schaden,” waarschuwt Rake.

Jan Peter Rake

Jan Peter Rake

Giftig

“Middeltjes van natuurgenezers zijn soms aantoonbaar giftig. Ook kunnen ze de werking van reguliere medicijnen negatief beïnvloeden,” aldus de Groningse kinderarts.

Gevaarlijker vindt hij adviezen van alternatieve genezers om niet meer naar een reguliere arts te gaan. Uit onderzoek van de Australische toezichthouder op kindergeneeskunde blijkt dat tussen 2001 en 2003 veertig Australische kinderen ernstige complicaties opliepen als gevolg van alternatieve behandelwijzen. Vier kinderen overleden, waarvan twee doordat de reguliere behandeling werd gestaakt. “Artsen moeten standaard vragen of hun patiëntjes ook in het alternatieve circuit worden behandeld. Dat kan veel leed voorkomen.”

Een voorstel dat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) toejuicht. “Wordt een patiënt alternatief behandeld, dan kan de kinderarts bespreken wat mogelijke voor- en nadelen zijn en benadrukken dat niet zomaar met medicijnen mag worden gestopt,” zegt Arine Vlieger, kinderarts in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein namens de NVK. Een verbod gaat de beroepsvereniging te ver. “Er moet meer wetenschappelijk onderzoek komen naar veiligheid en effectiviteit van een behandelwijze, voordat je tot een verbod kunt overgaan.” Vlieger wijst erop dat de grens soms vaag is. “Hypnotherapie was vroeger ‘alternatief’. Inmiddels heeft het zijn effectiviteit bewezen en wordt het succesvol toegepast.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht