Zorg

Niet snoepen: ‘Dat lukt je toch niet’ – Column Marielle de Vries

Of ik een stuk appeltaart wilde. Ik bedankte. Vastberaden om deze week niet te snoepen en regelmatig te eten. De vraagsteller bleef aandringen en ik bleef bedanken. Ik wil deze week niet snoepen. Dat lukt je toch niet, was het hart dat ik onder de riem toegestoken kreeg.

ZOETERMEER-VALENTIJN-HART

Op Facebook raakte ik vervolgens in een discussie verzeild over wat snoepen is. Voor mij is dat chips, snoepgoed met veel suiker en allerlei andere ongezonde dingen. Een ander was van mening dat alles wat je tussen drie maaltijden door eet snoepen is. Gezond of ongezond. Prima! Mijn doel deze week was om geen ongezonde tussendoortjes te eten. En dat is gelukt. Ik at per ongeluk een stukje nougat, dat ik bij de thee kreeg in de kroeg en snaaide ondoordacht een pepermuntje. Maar daar bleef het bij.

Saboteren

Dat het twee keer mis ging, kan ik niet wakker van liggen. Het is voor mij geen falen. Toch stoort zo’n opmerking, dat het niet gaat lukken, me wel. Want vaak saboteren de mensen in je omgeving je pogingen om je doelen daadwerkelijk te halen. Ik kreeg in het verleden regelmatig te horen dat ik er goed aan zou doen om wat gewicht te verliezen. Iets wat ik niet kon ontkennen. Ik wilde daar ook graag mijn best voor doen. Wanneer ik dan een koekje of iets anders lekkers afsloeg, kreeg ik vervolgens weer te horen dat ik niet zo ongezellig moest doen. Op verjaardagen een hapje weigeren was er ook niet bij. Dan kreeg ik het argument, dat het maar een keer feest was en dat ik de teugels best mocht laten vieren. Op zulke momenten was het lastig om stevig in mijn schoenen te blijven staan en niet toe te geven. Nam ik toch wat lekkers dan had ik echt het gevoel dat ik gefaald had in mijn goede voornemens. Een druk die steeds groter werd.

Marielle de Vries

Toetje

Dat het ook anders kon, realiseerde ik me van de week weer eens toen ik met iemand uit eten was. Zij vroeg mij of ik het vervelend vond, wanneer zij een toetje zou nemen. ‘Natuurlijk niet’, was het antwoord. ‘Maar aardig dat je het me vraagt en rekening met me houdt.’ Voor mij is sinds een aantal jaren duidelijk dat ik verantwoordelijk ben voor wat ik in mijn mond steek en dat nee bij mij ook echt nee is. Als ik iets niet wil eten, dan stop ik het niet in mijn mond. Dat geeft rust en dat maakt het leven een stuk makkelijker, want ik faal hoe dan ook niet.

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht