Zorg

Hoe bescherm ik mijn kind op internet? En wat is grooming?

Wie op internet gaat chatten, komt binnen de kortste keren mannen tegen die op zoek zijn naar seksuele contacten. Ook kinderen maken dit geregeld mee. Hoofdredacteur Justine Pardoen van Ouders Online vertelt wat je hier als ouder aan kunt doen. “Het komt voor dat een man tweehonderd meisjes op zijn computer heeft staan die allemaal verliefd op hem zijn.”

 

grooming, internet, jongeren, chatten

Bron: Flickr/ Sebastiaan ter Burg

Wat kan ik doen om mijn kind te beschermen tegen misbruik via internet?

“Praten. Dat is het aller-allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat je kinderen weten dat ze bij je terecht kunnen. Leg uit dat experimenteren normaal en oké is, maar dat er soms ook dingen gebeuren die kinderen helemaal niet willen. Dat ze soms onder druk worden gezet. En dat ze ook dat rustig aan je kunnen vertellen, dat je ze dan kunt helpen. Het is belangrijk dat ook andere volwassenen alert zijn. Kinderen en tieners die zoiets meemaken hebben vaak last van schuldgevoelens en schaamte. Vaak vinden ze het dan makkelijker om juist niet met hun ouders maar met bijvoorbeeld een leerkracht te praten.”

Mijn kind wilt niet met mij praten

Praten? Maar mijn kind is daar nog helemaal niet aan toe!

“Onzin. Als je dat denkt, dan steek je je kop in het zand. Ik merk geregeld dat ouders denken dat de seksuele ontwikkeling van hun kind nog niet is begonnen omdat hun kind er niet over praat. Maar zo werkt het niet. Het kind praat er niet over omdat jij er niet over praat. Daardoor krijgt je kind het idee dat er niet over gesproken kan worden, dat het raar is om erover te praten. Dus wacht alsjeblieft niet totdat je kind er zelf over begint. Je hoeft trouwens ook absoluut niet bang te zijn dat je je kind zo op ideeën brengt. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat dat niet het geval is. Je maakt je kind er juist weerbaarder mee. En wanneer? Als je kind zelfstandig op internet zit. Begint je 11-jarige zoon met Facebook? Praat met hem. Geef je je 9-jarige dochter een smartphone? Prima, maar eerst praten.”

Kun je websites blokkeren?

Op welke websites gebeurt dit eigenlijk? Zijn die niet gewoon te blokkeren?

“Nee, dat heeft geen zin. Dit kan overal gebeuren. Je kunt wel YourSafetynet installeren, dat is een computerprogramma dat het internetgedrag van je kind in de gaten kan houden. Bovendien kan die software een bericht sturen naar personen met wie je kind contact heeft. Die ander weet dan dat zijn IP-adres wordt vastgelegd. Dat houdt figuren met kwade bedoelingen vaak wel op afstand. Voor kinderen tot en met een jaar of 12 zou ik dit programma zonder meer gebruiken. Als je kind eenmaal op de middelbare school zit, wordt het anders. Dan ligt het toch gevoelig dat je overal mee kunt kijken.”

Hoe weet ik hoe oud iemand op internet is?

Wanneer is iets nu erg? Mijn dochter van 16 met een jongen van 18? En wat als mijn dochter 15 is en een vriend heeft van 21?

“Dat weet je niet. Daarom is het zo belangrijk dat je een goede band met je kind hebt en dat je kind met je praat. Luister goed, dan merk je wel of er iets speelt. Laat je kind niet veel los? Let dan extra op. Vraag of je kind contact heeft via internet. En zo ja, of ze de webcam wel eens aandoet. En als die ander op Facebook zit, kijk dan eens mee naar zijn profiel. Maar wees wel voorzichtig. Niet alles is fout. Seksualiteit en experimenteren is ook fijn. Dat moet je je kind niet afpakken.”

Wat kan ik doen als mijn kind uit vrije wil contact heeft met een volwassen man?

“Sommige daders weten precies hoe ze jonge meisjes kunnen verleiden. Wat je altijd kunt doen is eens praten met de zedenpolitie. Dat kan ook zonder dat je kind erbij is, gewoon om advies te vragen. En ook als je kind geen aangifte wil doen en bijvoorbeeld verliefd is op een volwassen man, dan kan het toch goed zijn om een gesprek met een zedenrechercheur te voeren. Zo iemand heeft veel ervaring en kan uitleggen dat het strafbaar is en dat er misschien nog wel veel meer meisjes zijn die verliefd zijn op diezelfde man.”

Hoe herken ik grooming?

Hoeveel van dit soort mannen loopt er nu rond en wat zijn het voor types?

“Vroeger waren mannen die kinderen lastig vallen vaak al wat ouder. Via internet gaat het vaak om mannen tussen de 25 en 35 jaar. De slachtoffers zijn gemiddeld iets ouder dan vroeger, tieners. En hoe vaak dit gebeurt? Geen idee. Als de politie dat al niet kan vertellen dan kunnen wij dat helemaal niet. Maar het is wel duidelijk dat het zo vaak gebeurt dat het zonder meer belangrijk is je kind te waarschuwen. Ook als het een jongen is trouwens.

Het komt vaker voor dat een man tweehonderd meisjes in zijn computer heeft staan die allemaal verliefd op hem zijn. Ja, natuurlijk kost ze dat dan veel tijd. Maar daar gaat het ze vaak juist ook om. Ze geven die meisjes precies de aandacht die ze nodig hebben. En die meisjes zijn zo jong, die maken alles voor het eerst mee. Die gevoelens zijn extra intens. Als puber wordt je snel verliefd.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht