Voeding

Is light-frisdrank beter dan gewone frisdrank?

Recent werd er gedebatteerd op de Vrije Universiteit over wat beter is: suikerhoudende dranken, dranken met zoetstoffen of water. Onderzoek wijst uit dat dranken met suiker dikmakers zijn. Light-frisdrank bevat geen calorieën en is dus een ideale dorstlesser. Of toch niet? Over de zoetstoffen die in de light frisdranken zitten, is al veel geschreven. Er is maatschappelijke onrust over de veiligheid daarvan, maar de Europese Unie concludeerde onlangs op basis van wetenschappelijk onderzoek dat de light zoetstoffen geen gevaar vormen voor de consument.

frisdrank, cola, drinken, light, drank

kees van de veen

Wat is er slecht aan frisdrank?

Maar frisdrank, ook light, is erg zuur. Bij elke slok wordt je gebit blootgesteld aan zure stoffen die je tandglazuur kunnen oplossen. De zuurgraad van vloeistoffen wordt aangeduid met de pH. Voedsel en dranken met een pH lager dan pak weg vijf hebben het vermogen tandglazuur aan te tasten. Maagzuur heeft een pH van twee, frisdranken en vruchtensappen zitten vaak tussen de twee en de drie. Het zuur in vruchtensap (citroenzuur en appelzuur) is al even slecht voor de tanden en kiezen als het fosforzuur waarmee frisdranken vaak worden aangezuurd.

Hoe bescherm je je tanden?

Het effect van het drinken van zure dranken kan deels teniet worden gedaan door te spoelen, met water of melk, of het gebruik van suikervrije kauwgom. Maar dat gebeurt vaak niet.

Welk drinken is niet goed voor je kinderen?

Al die zuren zijn desastreus voor de gebitten van kinderen. In 1998 kwam tanderosie voor bij drie procent van de twaalfjarigen in Nederland. In 2010 bleek dit percentage te zijn gestegen tot 42 procent. Vooral het voortdurend lurken aan zuigflesjes of tuitbekers met bijvoorbeeld diksap kan een verwoestende werking hebben. Tanderosie leidt tot gelere tanden en maakt de tanden ook kleiner. Dunner glazuur maakt tanden en kiezen gevoeliger voor warmte en kou. Na het glazuur verdwijnt ook het tandbeen. Tandcariës komt ook steeds vaker voor, maar gaatjes in tanden zijn te vullen; tanderosie is blijvend.

Welk drinken is goed voor je tanden?

Als je zure dranken drinkt, beperk dan het aantal momenten. In plaats van sap of frisdrank kun je beter thee, koffie of zuivel drinken. Of water natuurlijk.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht