Zorg

Nieuw bestralingstoestel tumoren. Wat is een orthovolttoestel?

Een nieuw bestralingstoestel, een orthovolttoestel, is onlangs door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in gebruik genomen voor de behandeling van patiënten met oppervlakkige tumoren, zoals huidkanker. 

orthovolttoestel, kanker

Het nieuwe orthovolttoestel in het UMCG

Voordelen orthovolttoestel

Het voordeel van  het orthovolttoestel is dat de straling die het opwekt voorbij de tumor vrijwel geen schade meer toebrengt aan het gezonde weefsel. Voor patiënten betekent dit dat zij minder kans op bijwerkingen hebben in de dieper gelegen weefsels, zoals overmatige vorming van bindweefsel. Het orthovolttoestel is, volgens het UMCG, het enige in zijn soort in Noord-Nederland.

Het orthovolttoestel biedt nog een ander voordeel: doordat de kans op bijwerkingen vermindert, is het mogelijk een hogere stralingsdosis per keer te geven, waardoor patiënten minder behandelingen nodig hebben. Daarnaast heeft het toestel meer bewegingsvrijheid, zodat patiënten ook zittend bestraald kunnen worden.

Het nieuwe bestralingstoestel staat op de radiotherapie-afdeling van het UMCG in Groningen. Het UMCG verwacht er jaarlijks 100-150 patiënten mee te kunnen behandelen. De aanschaf van het nieuwe toestel past in de strategie van de afdeling om schade aan gezond weefsel als gevolg van bestraling zoveel mogelijk te beperken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht