Zorg

De problemen van dikke kinderen. Mijn kind heeft overgewicht.

Er zijn veel kinderen met overgewicht (te zwaar) en met obesitas (veel te zwaar). In Nederland zijn er momenteel naar schatting 400.000 kinderen met overgewicht en 40.000 met obesitas.  

dik, kinderen, dikke kinderen, dik kind, obesitas

Een jongen met overgewicht.

Kinderen met overgewicht hebben naast het dik zijn nog meer problemen: 25 % van deze kinderen heeft een gestoorde suikerstofwisseling, 60% een verhoogde bloeddruk en 50% heeft psychische problemen doordat ze met hun lijf worden gepest. 80 procent van de dikke kinderen wordt in de toekomst dikke volwassenen met een grotere kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Overgewicht bij kinderen is een groot probleem met verstrekkende gevolgen. In het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal werken ze met de zogenaamde KOala Club, om de zwaarlijvigheid van kinderen terug te dringen. Dit is een 2-jarig programma voor kinderen met overgewicht én hun ouders.

Niet afvallen maar een andere leefgewoonte

“De behandeling is in eerste instantie gericht op behoud van gewicht,” vertelt diëtiste Anneke ten Kate. “De kinderen zijn immers in de groei. Als hun gewicht gelijk blijft terwijl ze de hoogte in gaan, komen ze al dichter bij een gezond gewicht. We zetten de kinderen dus niet op dieet, maar leren hen nieuwe eet- en leefgewoontes aan. Aangezien een kind voor veel dingen afhankelijk is van de ouders (zij bepalen wat er gegeten wordt en of er wordt gesport), betrekken we de ouders ook bij het project. In de oudercursus worden de leef- en eetgewoontes van het gezin doorgesproken en bekijken we hoe die gezonder kunnen.”

“Toch kun je niet zomaar zeggen dat ouders verantwoordelijk zijn voor het overgewicht van hun kind,” vindt dr. Stan Nowak, kinderarts. “Te zware kinderen leven vaak in gezinnen waarvan de (groot)ouders ook te zwaar zijn. Dan vraag je je af: is er een genetische afwijking? Ook beleven dikke mensen hun lichaamsvorm anders. Wat wij dik noemen, vinden zij een tikje mollig. Zij zien dus niet dat hun kind te zwaar is. Of ze denken dat het wel goed komt als het kind is uitgegroeid.”

Overgewicht begint al als baby

“Eigenlijk begint het ‘opdikken’ al op babyleeftijd. Ouders die voor het slapen een extra schepje melkpoeder door de fles doen omdat hun kind dan lekker doorslaapt, zijn al aan het overvoeden. Een gezond lichaam weet wanneer het verzadigd is. Als je een kind van jongs af aan te veel te eten geeft, weet zijn lijf niet meer wanneer het genoeg heeft gehad. Hij gaat steeds meer eten, omdat het gevoel van verzadiging later optreedt. Dat mechanisme kun je niet repareren. Het enige wat je kunt doen, is bewust gezond leven: eten met mate en voldoende bewegen.”

“Er zijn maar weinig kinderen die een hekel hebben aan beweging,” stelt fysiotherapeut Janet Nieuwenhave. “Als ouder kun je dat stimuleren door je kind elke dag te laten buiten spelen, door de trap te nemen als er ook een lift is, door samen naar school te fietsen of te lopen. Zoek een sport voor je kind en prijs hem als hij daar goed zijn best doet. “

Pesten om je gewicht

Het doel van KOala is om kinderen op een gezonder gewicht te krijgen, gelukkiger te maken en hen (weer) te laten deelnemen aan de maatschappij. “Kinderen kampen door hun overgewicht vaak met een laag zelfbeeld,” weet maatschappelijk werker Karin Addens. “Door middel van gesprekken en oefeningen proberen we hen weerbaarder te maken en emotioneel stabiel te krijgen. We hopen nog lang door te kunnen gaan met deze multidisciplinaire aanpak, die aantoonbaar effectiever is dan een kind alleen maar op dieet zetten.”

Heeft uw kind een gezond gewicht? Op de site van de hartstichting kunt u zijn of haar leeftijd, lengte en gewicht invullen waarna de uitslag zichtbaar wordt.

Door: Karin Weijs

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht