Zorg

Leven volgens vaste patronen. Autisme in de maatschappij

Mensen met autisme krijgen het steeds zwaarder in onze hectische maatschappij. Kinderen en volwassenen met een autistische stoornis worden vaak niet goed begrepen. Niet op school en niet op het werk. 

kind, school, scholier, schoolbank

Normaal zijn. Dat is de grootste wens van de twaalfjarige Daniël Zondervan uit Leeuwarden. En tussen normale kinderen en mensen te zijn. Aan hen heeft hij een voorbeeld. Als hij dat kan volgen, dan kan hij ook zo normaal mogelijk functioneren.

Daniël heeft het syndroom van Asperger, een autistische stoornis. In zijn geval houdt dat in dat hij een hele duidelijke en heldere structuur nodig heeft en niet te veel veranderingen om zich heen. Ook heeft hij een sterk gehoor.

Zijn moeder Yvonne: ,,Hij kan een grasmaaier op 100 meter afstand horen. Hij hoort alles door elkaar heen, heel verwarrend. En daarom heeft hij, als hij geconcentreerd moet zijn, een iPod op. De muziek filtert. Hij hoort dan niet alles door elkaar heen.’’

Niet terecht kunnen op een ‘gewone’ school

Een vrij simpele oplossing voor Daniël, maar het mocht niet in het reguliere en ook niet in het speciaal onderwijs. Zijn moeder strijdt al jaren voor een goede plek voor haar zoon. Op de ‘gewone’ basisschool werd Daniël geschorst, vlak nadat zijn ouders op aandringen van de school een rugzakje (geld voor begeleiding) hadden geregeld. ,,Hij zou agressief zijn.’’

Moeder Yvonne schudt haar hoofd. Ze herkent het niet. Maar Daniël moest naar het speciaal onderwijs. Na de zomer gaat hij naar het voortgezet speciaal onderwijs.Het schooladvies dat hij kreeg, is bindend. Het is haar daarom niet gelukt Daniël op een gewone school te krijgen. Dat vindt ze jammer.

Speciaal onderwijs is niet het antwoord op autistische kinderen, vindt ze. ,,Scholen zijn te veel gericht op het sturen van gedrag. Ze moeten daarachter kijken.’’ Ze kent een jongen van acht met wie het spaak liep en die om die reden thuis zit. ,,En er zijn er nog veel meer.’’

Burn-out door asperger

Klaas Zwanenburg (36) uit Sneek is sinds kort weer aan het werk als onderwijzer op een basisschool. Zo’n 2,5 jaar geleden kwam hij er achter dat hij het syndroom van Asperger heeft en – zo later bleek – adhd. Toen zijn jongste zoon in het ziekenhuis lag, raakte hij zo van slag, dat hij met een burn-out thuis kwam te zitten, twee jaar lang.

,,Ik sei altyd al: de wrâld is gek of ik bin it. Dat lêste wie dus sa’’, grapt hij. Hij was altijd al vrij berekenend. Hij dacht abstract en rechtlijnig: alles moest overzichtelijk zijn. Zijn vrouw zei wel eens dat ze niet kon merken dat hij van haar houdt. Maar hij kookte toch altijd lekker? Voor anderen is het een onbegrijpelijke gedachtegang, maar zo denkt hij nu eenmaal.

Autistisch in de maatschappij

Hij leeft volgens vaste patronen en neemt nu op tijd rust. Daardoor gaat het nu weer goed met hem. Autisten krijgen het steeds zwaarder in de huidige hectische, snelle en ingewikkelde maatschappij, weet Zwanenburg. Vroeger was het leven en het werken overzichtelijker dan nu. Daardoor konden mensen met autisme zich beter handhaven.

Begeleiding door hulpverleners en ook op scholen is goed bedoeld, maar slaat vaak de plank mis, merkt zowel Zondervan als Zwanenburg. Bij autisten komt het met bijvoorbeeld de communicatie heel precies.

‘Autisme is geen stoornis’

De collega’s van Zwanenburg weten van zijn Asperger. Ze snappen nu zijn gedrag beter. Zwanenburg ziet autisme zelf niet als stoornis. Zijn hersenen zitten anders in elkaar, maar dat hoeft niet iets negatiefs te zijn. In tegendeel: autisten zijn vaak heel goed in staat om geconcentreerd en gestructureerd werk te doen, aldus Zwanenburg.

Ook de twaalfjarige Daniël heeft potentie, vindt zijn moeder. Net als veel andere Asperger kinderen heeft hij veel verstand van computers. En hij is creatief. Hij kan goed schilderen en schrijven. ,,Maar hij denkt langer over dingen na en voert ze dan pas uit.’’ En dat kan ook op een gewone school, tussen ‘normale’ kinderen.

Dit is een deel van een interview uit juli 2011

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht