Zorg

Drenthe heeft steeds meer longpatiënten

Het aantal longpatiënten in Assen en omstreken is relatief hoog en neemt bovendien toe. Dat zegt longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). De Hosson werkte eerder in Deventer en Groningen en kwam daar een stuk minder longpatiënten tegen. “Het is een opvallend verschil. Het aantal ziekenhuisopnamen van longpatiënten is dit jaar met 18 procent gestegen.”

Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Als voorbeeld noemt de longarts niet-kleincellige longkanker, de meest voorkomende vorm van deze ziekte. “Vorig jaar hadden we in het WZA 120 patiënten met die vorm van longkanker. Ik verwacht dat dat er dit jaar zo’n 130 tot 140 worden. Ook hebben we dit jaar al ruim 50 patiënten met een longembolie gehad, dat is ook veel.” Waardoor de stijging wordt veroorzaakt, weet De Hosson niet. “Misschien dat hier meer wordt gerookt, maar dat weet ik niet zeker.”

Longpunt

Om al die patiënten beter te informeren en met elkaar in contact te brengen, is het WZA begonnen met het Longpunt, een serie maandelijkse themabijeenkomsten over chronische longziekten zoals COPD, astma, sarcoïdose en longfibrose. “Het Longpunt is een initiatief van het WZA en het Longfonds”, zegt De Hosson. “In Emmen is zo’n punt vorig jaar gestart en daar zijn de reacties heel positief.”

Roken

Tip nummer één voor longpatiënten: stoppen met roken. “Dat is het beste wat patiënten kunnen doen”, zegt De Hosson. “Stoppen met roken helpt altijd, ook als je al jaren rookt. Als je een ernstige vorm van COPD hebt en je blijft roken, is de kans groot dat je er uiteindelijk aan doodgaat. Sowieso is roken in 95 procent van de gevallen de oorzaak van COPD. En rokers leven gemiddeld tien tot vijftien jaar korter.”

Ook sporten is bijzonder goed voor patiënten met longziekten als COPD en astma. De Hosson: “Bewegen is heel goed. Als een patiënt gaat sporten, kan hij na een tijdje bijvoorbeeld geen driehonderd maar vierhonderd meter lopen. Dat lijkt misschien slechts een kleine verbetering, maar dat kan net het verschil zijn tussen wel of geen boodschappen kunnen doen. Oftewel, tussen een sociaal isolement of niet.”

Hoewel sporten enorm helpt, zijn er nog altijd veel longpatiënten die er niet aan beginnen, aldus De Hosson. “Sommige patiënten zijn bang om te sporten. Bang om benauwd te worden. En doordat ze niet bewegen, krijgen ze nog meer last van hun ziekte. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht