Well-being

Boos van binnen, verdriet van buiten

De vrouw komt binnen in mijn spreekkamer en barst meteen in snikken uit. Het is allemaal zo erg, huilt ze. Het is zo anders dan ik gedacht had. Het moet heel anders zijn dan zoals het nu is. Ze snuift en veegt haar tranen weg. Ik had het me allemaal zo anders voorgesteld, zegt ze dan.

joke land

Joke Land

Wanneer we verder praten vertelt ze over hoe haar leven een andere wending heeft genomen dan ze ooit verwacht had. Ze is verlaten door haar man. Het kwam plotseling uit de lucht vallen in haar leven. Haar man heeft een andere vrouw gevonden van wie hij meer houdt.

Ze begint opnieuw te huilen. Ze is zo teleurgesteld, zegt ze. Zo hoort het niet, huilt ze opnieuw. We zouden nog van alles samen gaan doen. Nu de kinderen uit huis zijn zouden we gaan reizen, verre reizen, eindelijk hebben we er tijd voor en ook genoeg geld.

Ze huilt opnieuw en opnieuw en nog een keer opnieuw. Ik knik en hum een beetje en wacht tot de stromen van verdriet wat minder worden. Dan vraag ik: Ben je ook boos?

Nee zegt ze, ik ben zo verdrietig. Opnieuw huilt ze. Wanneer word je dan boos? vraag ik haar. Wanneer is het tijd om te voelen dat je ook boos bent? Ik ben helemaal niet boos, huilt ze, ik wil hem gewoon terug en dan gaan we reizen.

Nee, zeg ik tegen haar, jij gaat niet reizen met hem. Hij gaat reizen met zijn nieuwe liefde. Haar hoofd veert omhoog. Opnieuw zijn er tranen, maar ik zie ook iets anders. Haar ogen focussen en worden iets nauwer, ze praat wat harder. Ik ben niet boos, zegt ze op een wat hardere toon.

Goed zo, zeg ik tegen haar, je wordt al een beetje boos. Wanneer de boosheid verdrongen wordt, verliest de mens zijn kracht. Boosheid is een mix tussen kracht en machteloosheid. De machteloosheid wil zich nog weleens vertalen in alleen maar verdrietig zijn en helemaal slap worden van verdriet. Boosheid heb je nodig om te voelen dat er kracht in je schuilt. Dat de kracht die zo aangetast wordt door datgene wat je aangedaan wordt door iemand of door het leven belangrijk is om te blijven voelen.

Ze zit opeens rechtop, ze kijkt gefocust en zegt tegen mij: Wat een rotopmerking is dat, hij gaat reizen met zijn nieuwe liefde. Opeens is ze heel boos op mij. Gelukkig, zeg ik tegen haar, daar is je kracht. Dat is belangrijk! Ze staat op en zegt op harde toon: Wat een rotopmerking! Ja, zeg ik, maar het is wel waar. Ze loopt weg en slaat de deur met een knal dicht.

Gelukkig, denk ik, de kracht is er nog.

Joke Land is Psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht