Zorg

Borstkanker in de familie.

Openhartig, moedig en bijzonder nuchter. De manier waarop Janet en Anouk ter Bruggen uit Coevorden vertellen over erfelijke borstkanker is bewonderenswaardig. Janet ter Bruggen (52) heeft net als haar twee zussen een erfelijke vorm van borstkanker gehad. Na een ingrijpende behandeling is ze genezen. Haar dochter Anouk (25) blijkt het gen ook te dragen. Zij wil in de toekomst haar borsten preventief laten verwijderen om de kans op kanker te verkleinen. Na haar dertigste is ze van plan om een definitief besluit te nemen.

Henk Benting, borstkanker, Janet ter Bruggen, Anouk ter Bruggen, Leonie Wiers, Deborah Kuil

Leonie Wiers (R) en Deborah
Kuil(L) maakte een
documentaire
over leven met
borstkanker,
met moeder
Janet ter
Bruggen en
dochter
Anouk. Foto: Henk Benting

 

“Ik had er rekening mee gehouden dat ik erfelijk belast zou zijn, maar je hoopt toch dat het niet zo is”, vertelt ze. Haar moeder luistert aandachtig naar haar dochter. Ze zitten aan de keukentafel van het huis van Anouk en haar vriend in een nieuwbouwwijk in Coevorden. Studenten Leonie Wiers (20) en Deborah Kuil (23) zijn ook aangeschoven. De twee hebben als afstudeerproject aan het Instituut voor Communicatie en Media van de Hanzehogeschool in Groningen een documentaire gemaakt over de invloed van borstkanker op het familieleven.

Moeder Janet: “Nu mijn dochter ouder is, hebben we het er vaker over. Het is geen taboeonderwerp. Toen ik zeven jaar geleden ziek werd, was zij een stuk jonger en ook meer bezig met haar eigen leven. Zelf was ik eigenlijk opgelucht. Al jaren leefde ik met de gedachte dat ik borstkanker zou krijgen, omdat ik net als mijn twee zussen erfelijk belast ben. Zij hadden al kanker gehad. Een van mijn zussen is zo ziek geweest dat we bang waren dat zij het niet zou overleven.”

De 52-jarige Coevordense heeft zich destijds laten onderzoeken. “Twee weken later was op een MRIscan al te zien dat in mijn rechterborst kankercellen zaten. Ik was er snel bij. De cellen zaten nog ingekapseld. Mijn borst moest wel geamputeerd worden. Ook mijn andere borst is er preventief afgehaald. Eerder heb ik mijn eierstokken en eileiders uit voorzorg al laten verwijderen.”

Nuchter onder borstkanker

Dochter Anouk was 18 jaar toen haar moeder ziek werd. De kans dat zij het borstkankergen ook had, was vijftig procent. Op advies van de doktoren heeft zij tot haar 25ste gewacht om zich te laten onderzoeken. “Om het eerder te doen, is om allerlei lichamelijke en praktische redenen volgens de deskundigen niet zinvol. Begin dit jaar ben ik onderzocht in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De uitslag was niet goed. Het heeft zeker effect op mijn leven, maar het overheerst niet. Ik ben er vrij nuchter onder.”

Haar moeder had slapeloze nachten. “Ik heb wel wat traantjes laten vloeien. Eerst had ik ook nog schuldgevoel, omdat ik het gen heb overgedragen. Dat is nu voorbij. Ik kan er ook niets aan doen. Het heeft geen enkele zin om me schuldig te voelen. Ik probeer mijn dochter zo goed mogelijk te steunen.”

Draagsters van het borstkankergen hebben tot 85 procent kans om borstkanker te krijgen. Ook is er verhoogd risico op eierstokkanker. Anouk ter Bruggen heeft gesprekken met artsen gevoerd over de mogelijkheden om de risico’s te beperken. “Mij is aangeraden om niet al te lang te wachten met kinderen. Op dit moment denk ik dat ik na mijn dertigste mijn borsten laat amputeren. Het is een ingrijpende operatie. Als ik het niet doe, kan ik een dodelijke ziekte krijgen.” Moeder Ter Bruggen staat achter haar dochter, welke beslissing zij ook neemt.

 Interview uit juni 2012

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht