Zorg

‘De beroerte heeft mijn leven totaal veranderd’

In haar leven zit een breuklijn van voor de beroerte en na de beroerte. De 48-jarige Jenette Mooibroek uit Emmen kreeg vier jaar geleden een hersenbloeding. Haar leven is nooit meer hetzelfde geworden. 

beroerte, lida meens, janette mooibroek, elly pouwels, ziekenhuis

(vlnr) Verpleegkundige Lida Meems, patiënt Jenette Mooibroek en neuroloog Elly Pouwels. Foto: Boudewijn Benting

Cerebro Vasculair Accident, oftewel wat in de volksmond een beroerte heet, is doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen. Vooral ouderen boven de 65 jaar worden er door getroffen. Maar het komt ook steeds vaker bij jongere mensen voor.

“De verschijnselen kunnen bestaan uit verlamming van arm of been, scheve mond, dronkenmansloop of niet meer uit de woorden kunnen komen”, vertelt neuroloog Elly Pouwels. “Wie deze symptomen heeft, moet meteen 112 bellen.” Door een scan van het hoofd te maken in het ziekenhuis, wordt zichtbaar of het gaat om een herseninfarct (afgesloten bloedvat) of om een hersenbloeding. “De tijdsfactor is vooral bij een herseninfarct belangrijk. Voor een succesvolle behandeling moet binnen vierenhalf uur of liefst sneller begonnen worden met het toedienen van bloedverdunners. Dat wordt trombolyse genoemd.”

Verlamde arm oorzaak van een beroerte

Jenette Mooibroek kreeg op haar 44ste een hersenbloeding. “Die dag heeft mijn leven voor goed veranderd. Ik had een verjaardagsfeestje gehad van een vriendin. Ik lag onrustig in bed. Opeens merkte ik dat mijn arm verlamd was. Ik heb direct 112 gebeld.” In het ziekenhuis kon ze amper nog praten en werden haar verlammingsverschijnselen erger. De eerste dagen was haar toestand kritiek. Na drie weken ging ze naar Beatrixoord in Haren om te revalideren. “Dat was maandenlang keihard werken aan herstel.”

Haar spraakvermogen is terug en zij kan weer lopen. “Maar mijn rechter lichaamshelft is nog slecht. Ook ben ik snel moe. Geluidsprikkels kan ik nauwelijks verdragen. De beroerte heeft mijn leven totaal veranderd. Accepteren zal ik het nooit. Ik heb er wel mee leren omgaan.” Mooibroek leidt een gesprekgroep voor de CVA-vereniging Samen Verder voor lotgenoten en familie. Er zijn groepen in Assen en Stadskanaal en wellicht binnenkort ook in Emmen.

Zorg na een beroerte

Om de patiënten na de ziekenhuisopname te ondersteunen, is in 2011 in Emmen CVA nazorg verpleegkundige Lida Meems aangesteld. “Ik bel de mensen een paar dagen na de opname om te vragen hoe het thuis gaat, vraag naar medicijngebruik en of de revalidatie naar wens verloopt. De lig duur in het ziekenhuis wordt steeds korter. Daarom geef ik telefonisch of poliklinisch uitgebreide nazorg. Ik besteed ook veel aandacht aan uitleggen over wat er door de beroerte lichamelijk is gebeurd. Mensen kunnen ook contact met mij opnemen. De gevolgen voor de patiënt en de omgeving zijn groot, of iemand nu een lichte of zware beroerte heeft gehad.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht